Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Delovne matere ne čutijo več krivde

mati otrok delo služba računalnik Shutterstock
Matere, ki hodijo v službo, se ne počutijo več krive, ker so odsotne od svojih otrok.

Dolgo se je domnevalo, da so matere, ki delajo, obremenjene s krivdo, ker so odsotne od doma in otrok. Po rezultatih nove raziskave pa temu ni več tako. Samo 13 odstotkov jih zdaj pravi, da se počutijo krive, če niso doma.

Raziskavo je opravilo spletna stran za starše Mumsnet, presenečajo pa podatki, da so delovne matere zadovoljnejše s svojim življenjem kot matere, ki so se odločile, da ostanejo doma.
 
Skoraj polovica mater od 900 vprašanih pravi, da jih plačana služba naredi srečnejše. Tretjina mater, ki so ostale doma, pa priznava, da bi raje imele službo, medtem ko jih 52 odstotkov pravi, da jim je bilo težje ostati doma kot pa hoditi v službo.

"Pogosto menimo, da imajo delovne matere stisko s časom, hitijo iz službe v vrtec ali šolo in po številnih opravkih. Vendar je resnica pogosto bolj zapletena – večina si jih želi delati več ali delajo dlje," je povedala urednica spletne strani Justine Roberts.

"Morda bodo pogrešali hitro pijačo po službi ali odmore, v katerih ne jedo sendvičev čez tipkovnico, da bi prihranili nekaj minut, da pravočasno poberejo otroke, vendar večini staršev odsotnost od svojih otrok da energijo, da so, potem ko so z njimi, osredotočeni samo nanje," je dodala Robertsova.

Na drugi strani pa se matere, ki ostanejo doma, ne počutijo dovolj cenjene in tožijo, da se bojijo, da bodo svojim otrokom preveč popuščale. "Srečna mama je dobra mama, vendar je treba vedno gledati z otrokovega vidika. Otroci postanejo ubogljivi, če so deležni dobre in dosledne nege ljubečih staršev, še posebej do drugega leta," pa je dejala otroška psihologinja Sue Palmer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.