Svet
45 ogledov

Demokratke v belem, Melania v črnem

Prvi govor Donalda Trumpa pred kongresniki
1/27
EPA
Demokratske poslanke so zaradi protesta do odnosa novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa do žensk na njegov prvi govor v kongresu prišle oblečene v belo. Prva dama ZDA Melania Trump je medtem s posebnimi gosti in drugimi družinskimi člani sedela v loži, oblečena v črno.
Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem prvem govoru pred obema domovoma kongresa postavil Američane, Ameriko in ameriške interese na prvo mesto, naštel dosežke od prisege na položaj 20. januarja in napovedal svetlo prihodnost polno delovnih mest, nizkih davkov, dostopnega zdravstva, v zunanji politiki pa zavzemanje za mir.
 

Glede notranje politike ZDA ni povedal nič novega, kar ne bi govoril zadnje leto in pol, razen tega, da je napovedal možnost imigracijske reforme. Glede zunanje politike je zagotovil, da si želi miru in ne bo iskal spopadov z vpletanjem v notranje zadeve drugih držav.

Prvi govor Donalda Trumpa pred kongresniki | Avtor: EPA EPA
Natu izrekel podporo

Trump je izrekel trdno podporo zvezi Nato ob spoštovanju finančnih obveznosti zaveznic in denar je po "odkritih pogovorih" menda že začel pritekati.

Ameriška zunanja politika bo močno povezana s svetom, ZDA bodo spoštovale zavezništva in zgodovinske ustanove, vendar tudi pravice suverenih držav. "Amerika spoštuje pravico vseh držav do svoje poti. Moje delo ni predstavljati svet, ampak Ameriko," je dejal Trump.

"Amerika se mora iz preteklih napak nekaj naučiti, Amerika je pripravljena na nove prijatelje in partnerstva. Želimo si harmonije in stabilnosti, ne pa vojne in konflikta," je še dejal.

Demokratke iz protesta oblečene v belo

Trumpov govor je v nasprotju s prvim mesecem njegovega predsednikovanja minil dokaj konvencionalno, brez velikega razburjenja. Zanj so poskrbele le demokratske poslanke, ki so zaradi protesta do njegove odnosa do ženske prišle oblečene v belo. Prva dama ZDA Melania Trump je medtem s posebnimi gosti in drugimi družinskimi člani sedela v loži, oblečena v črno.

Melania Trump | Avtor: EPA EPA
Za preživelega v primeru popolne katastrofe so določili ministra za veterane Davida Shulkina, prišlo je pet vrhovnih sodnikov in vojaško vodstvo, republikanci so mu ploskali za skoraj vsak stavek, demokrati občasno, med drugim ko je govoril o vojakih, veteranih in porabi za infrastrukturo.

Ameriko in Američane postavil na prvo mesto

Ameriški predsednik je svoj govor začel je z obsodbo uničevanja judovskih pokopališč in napovedal, da bo Amerika trdna čez devet let, ko bo praznovala 250. obletnico ustanovitve, ker se bo posvetila najprej sama sebi, ne pa svetu. "Amerika mora svoje državljane postaviti na prvo mesto. Le tako jo lahko spet naredimo veliko," je dejal.

Pohvalil se je s podjetji, ki so že napovedala odpiranje delovnih mest v ZDA zaradi njega, z veliko rastjo delniških indeksov, znižanjem stroškov izdelave novega vojaškega letala, prepovedjo lobiranja, odpravo regulacij, nadaljevanjem gradnje naftovodov, in številnih drugih ukrepov, ki jih je doslej sprejel. Napovedal jih je še več, vključno z velikim zidom na meji z Mehiko .

Napovedal boj proti Islamski državi

Prvi govor Donalda Trumpa pred kongresniki | Avtor: EPA EPA
Ugotovil je, da so večino terorističnih napadov v ZDA izvedli tujci, da se napada po vsem svetu, zato bo sprejel nove ukrepe za varnost ZDA. Z zavezniki bo uničil Islamsko državo in imenoval konservativne sodnike.

Ameriko je opisal kot državo v katastrofalnem stanju, kjer gre vse narobe dokler ne bo zadev uredil. Izpostavil je 94 milijonov brezposelnih, 43 milijonov revnih, najslabše finančno okrevanje v 65 letih, gromozansko naraščanje javnega dolga, izgubo četrtine predelovalnih delovnih mest odkar je bil sprejet sporazum Nafta in 60.000 odkar je Kitajska prišla v WTO, rokohitrstvo s številkami pa je pokazal tudi, ko je trgovinski primanjkljaj ZDA z dejanskih 500 napihnil na 800 milijard dolarjev.

Napovedal je veliko davčno reformo, protekcionistično politiko za ameriško gospodarstvo, čeprav menda podpira svobodno trgovino. Napovedal je reformo imigracijskega sistema na način, ki bo v ZDA spuščal le najbolj pametne in sposobne, ki bodo sposobni skrbeti sami zase, ne pa več nekvalificirane delovne sile, ki jo ameriško gospodarstvo sicer močno potrebuje v določenih sektorjih.

Ukinil bo zdravstveno reformo

Velik aplavz obeh strani si je prislužil z napovedjo javno-zasebne porabe za 1000 milijard vreden projekt obnove nacionalne infrastrukture, izraze neodobravanja demokratov pa z napovedjo ukinitve "katastrofalne in propadajoče" zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame. Obljubil je, da bodo naredili nekaj boljšega, znižali stroške zdravstva, povečali izbiro, zagotovili dostop do zdravljenja vsem, tako bolnim kot revnim.

Prvi govor Donalda Trumpa pred kongresniki | Avtor: EPA EPA
Demokrate je uspel spraviti k aplavzu z napovedjo uvedbe porodniškega dopusta ali bolniškega dopusta zaradi otrok. Izobrazbo je označil kot vprašanje državljanskih pravic in napovedal večjo javno porabo za zasebne šole. Trenutno stopnjo nasilja v ZDA, ki je zgodovinsko gledano izjemno nizka, je označil za nesprejemljivo in menil, da je potrebno podpirati policijo.

Kljub ukinjanju regulacij in zvezne porabe bo Trump ustanovil novo zvezno agencijo, ki bo spremljala in objavljala zločine vseh priseljencev v ZDA. To ne pomeni le nezakonitih priseljencev, ampak bodo na črni listi vsi priseljenci, ki prekršijo zakon. Ni jasno, ali bo šlo le za najhujše zločine ali tudi za prečkanje ceste ob rdeči luči.

Več denarja za vojsko

Obdobja varčevanja v Pentagonu bo pod Trumpom konec, več denarja bo za veterane in aktivne vojake. Trump je ukazal napad na teroriste v Jemnu, v katerem je poleg 30 civilistov umrl tudi pripadnik posebnih enot ZDA William Owens. Njegov oče krivi Trumpa, ker je na hitro, brez zadostnih informacij ukazal napad, predsednik pa je imel v torek poleg hčerke Ivanke v loži vdovo Carryn Owens, ki je zajokala ob Trumpovih pohvalah na račun njenega padlega moža, kongresni pa so ploskali kot za stavo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Tupamaros 08:52 01.marec 2017.

    Zdaj se lepo vidi kaj je socialist Barack Hussein Obama naredil iz US. Pravzaprav je hotel uvesti socialistično ureditev primerno za socialistično ropanje. Clinton-Obama mafijska združba je na srečo celega sveta doživela apokalipso. Njihovo omrežje je v svojo mrežo ujelo ...prikaži več večino medijev. Sedaj so ti mediji na stranskem tiru. Amerika je spet postala ekonomska,gospodarska in vojaška sila N°1