Slovenija
27 ogledov

Denar proti toči “za mirno vest”

jernej vavpotič mediaspeed
Protitočna obramba. Bodo letala ostala na tleh?

“Tudi letos je zaradi pomanjkanja sredstev ogrožen projekt protitočne obrambe za Štajersko,” je za Žurnal pojasnil Jernej Vaupotič, predsednik Letalskega centra Maribor, ki že nekaj let izvaja letalsko protitočno obrambo na območju štajerskih občin.

Za projekt bi na leto potrebovali okoli 150 tisoč evrov. Sredstva so do lani zagotovile občine, ministrstvo za kmetijstvo in nekatere zavarovalnice. Letos pa je proračunska postavka na ministrstvu nekoliko nižja, zato se v letalskem centru bojijo, da ne bodo zbrali dovolj denarja.

“Letos je skupna višina sredstev v proračunu za ta namen 57.975 evrov. Ministrstvo za letos še ni sprejelo dokončne odločitve o načinu in obliki izvajanja ukrepa,” so nam sporočili z ministrstva in dodali, da so lani za projekt namenili 74 tisočakov.

Do junija bodo imeli odgovor

Občine prispevajo sredstva prostovoljno, znesek pa je odvisen od površine, ki jo letalski center varuje pred točo. “To so zneski med tisoč in devet tisoč evri. Pogodbe bodo poslane v naslednjih dneh, zato bi lahko bilo do junija znano, ali letos protitočna obramba bo,” je še dejal Vaupotič.

Franc Kangler nam je že zagotovil, da bo mariborska občina pristopila k financiranju, prav tako se k temu nagiba Edvard Čagran, župan Občine Šentilj, kjer so toče pogoste.

“Učinkovitost protitočne zaščite ni dokazana, ampak imamo vsaj mirno vest, če damo denar in lahko samo upamo, da letala preženejo oblake,” je povedal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.