Slovenija
26 ogledov

Denar za kolajne bodo napraskali

sport 19.02.14. Gold medallist Slovenia's Tina Maze celebrates during the victor sport 19.02.14. Gold medallist Slovenia's Tina Maze celebrates during the victor
Nagrade kot predlani.

Sklepe o denarnih nagradah za odličja slovenskih športnikov na olimpijskih igrah v Sočiju bo minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo podpisal danes.

Na ministrstvu zato včeraj niso želeli razkriti, koliko bo znašala denarna nagrada za osvojena zlata, srebrna in bronasta odličja. Zagotovili so, da bodo vsa odličja enake žlahtnosti vredna enako. Po igrah v Londonu leta 2012 je država zlato nagradila s 24.000, srebro s 15.000 in bron z 9.500 evri. Nagrade niso obdavčene. Letos naj bi bile nagrade podobne, kolikšne bodo točno, pa bodo razkrili danes. Skupnega zneska nagrad navzgor niso omejili.

Dve kolajni, ena nagrada

Obdavčene pa so denarne nagrade, ki jih bo športnikom namenil Olimpijski komite Slovenije (OKS), saj jih bodo morali športniki vpisati v svoje davčne napovedi. Tiskovni predstavnik OKS Brane Dmitrović je povedal, da vsakega prejemnika odličja nagradijo le enkrat, in sicer za najboljši dosežek, razen če bi se izvršni odbor OKS odločil drugače. Za zlato so obljubili 20.000, za srebro 17.500 in za bron 15.000 evrov. Njihov skupni sklad za nagrade je 150.000 evrov, če bi morali nagraditi več športnikov, pa bi ali znižali posamezne nagrade ali pa poskušali zbrati dodatna sredstva.

Komentarjev 12
  • luvijo 21:30 23.februar 2014.

    Draga Kristina, če so naj športniki nagrajeni (z denarjem) za garanje in odrekanja, potem se pa godi zelo velika krivica veliko špotnikom, ki niso bili te sreče, da bi bili ob pravem času, na pravem mestu s pravimi ljudmi... da ...prikaži veča ne govorimo o nekaterih, ki so se tik pred velikimi uspehi poškodovali... kaj njihovo garanje in oodrekanja so drugačna? Špotnrikova nagrada za garanje je že sam nastop na OI, še dodatna nagrada je medalja. Navadno država za prihodnost teh vrhunskih špotnikov kar dobro poskrbi (vsi ostali pa .....) Neokusno in nepravično do 100.000 brezposlenih je, da se javno govori o tem, kakne finančne nagrade bi morali dobit.... do tistih, ki so po 20, 30 letih garanja (velikokrat so delali, kar si neiso želeli...) osdtali brez vsega... kaj pa njihovo garanje?

  • luvijo 21:21 23.februar 2014.

    Boštjan, vso pravico bi se imela tako odločit. Špotnike do uspehov ne žene denar, no vsaj naj jih ne bi....

  • Bostjan Cas 13:06 20.februar 2014.

    Zanimivo tole glede nagrad. Kaj pa če bi Tina Maze po prvi medalji se odloča da ne bo več nastopala ker pa ji druga medalja ne prinese nič.