Zdravje > Aktualno
60 ogledov

Denar za plače bo nakazalo ministrstvo

Milojka Kolar Celarc Anže Petkovšek
Ministrica za zdravje napovedala tudi strokovno povezovanje dveh bolnišnic.

Ministrstvo za zdravje bo v okviru kratkoročne rešitve zagotovilo 700 tisoč evrov za izplačilo majskih plač 240 zaposlenim v Bolnišnici Topolšica in za poplačilo najnujnejših dobav. Hkrati pripravlja dolgoročno rešitev in v tem okviru strokovno povezovanje s celjsko bolnišnico, je dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je svoj del vladnega obiska v Savinjski regiji začela prav v tej bolnišnici.

Kam je šel denar?

Ministrica si je ogledala, kam so bila v preteklosti vložena sredstva za obnovo in energetsko sanacijo bolnišnice, zaradi katerih ima zdaj bolnišnica v Topolšici likvidnostne težave in trenutno tudi blokiran račun. To je tudi razlog, da bolnišnica, ki ima trenutno zapolnjenih vseh 120 postelj, nima lastnih sredstev za izplačilo plač zaposlenim, ki bi morale biti izplačane v sredo.

Plače do konca tedna

Po številnih pogovorih v minulih dneh je ministrica danes po obisku v bolnišnici za medije dejala, da so kljub težki likvidnostni situaciji našli začasno rešitev, tako da bodo najkasneje do konca tega tedna lahko zaposleni dobili plače za april in da bodo poplačane tiste najnujnejše dobave, da ne bi prišlo do zaustavitve dobave zdravil. Vlada bo po njenih besedah ustrezen sklep sprejela najkasneje na seji v četrtek.

Povezava in ne ukinitev

Hkrati na ministrstvu pripravljajo bolj dolgoročne rešitve za vzpostavitev stabilnega poslovanja bolnišnice. Ob tem načrtujejo strokovno povezovanje celjske in bolnišnice v Topolšici. Kot je poudarila pri tem ne gre za ukinjanje zdravstvene dejavnosti v Bolnišnici Topolšica, pri tem pa kot dodaten argument izpostavila, da je prav danes podpisala pogodbe za nakup treh novih rentgenskih aparatov v višini pol milijona evrov za Bolnišnico Topolšica.

Sum kaznivega dejanja

Kolar Celarčeva je ponovila še, da je v ponedeljek podpisala predlog organom pregona za sum storitve kaznivega dejanja glede izvajanja projekta energetske sanacije in rekonstrukcije bolnišnice. Zaenkrat v predlogu niso navedli nobene osebe, je povedala danes.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.