Slovenija
21 ogledov

"Denar za plače je na poti v Slovenijo"

Primorje podizvajalcev, med katerimi lokalnih skoraj ni več, ne plačuje tudi po
1/2
Žurnal24 main
Ameriška investicijska družba Icon Capital Group je začela postopek za registracijo slovenskega podjetja Icon Capital Skupina. Pri Volksbank so odprli prehodni račun, na katerega bosta iz ZDA nakazana dva milijona evrov za zaostale plače v Primorju. Postopek transakcije je v teku, pravijo.

V Icon Capital Group, napovedanem strateškem partnerju edinega preostalega slovenskega gradbinca, ki naj bi ob uspešno zaključenem skrbnem pregledu Primorja in dogovoru z bankami upnicami ter ostalimi deležniki v več fazah finančno reševal ajdovsko družbo, zagotavljajo, da bodo sredstva po dospetju na račun v Sloveniji takoj nakazana na Cestno podjetje Gorica (CPG) za zagotavljanje zaostalih plač in prispevkov delavcev Primorja. CPG je v 97-odstotni lasti Primorja. Transakcija bo v obliki posojila, ki se bo v poznejšem postopku dokapitalizacije pretvoril v lastniški kapital v Primorju.

"Ne glede na to, da Icon Capital ni v ničemer odgovoren za pretekla delovanja Primorja, lastnikov Primorja in še manj drugih deležnikov, pa razume živčnost bank upnic in drugih upnikov glede možnosti za rešitev podjetja," zagotavljajo v ameriški družbi, zato so danes bankam upnicam poslali zahtevane podatke o resnosti same družbe in načrtov za Primorje.

Delavci stavkajo peti dan

Medtem delavci Primorja zaradi neizplačila zaostalih plač že peti dan stavkajo, strah pred stečajem družbe pa je vse večji. V Icon Capital Group pravijo, da razumejo stisko delavcev in njihove upravičene zahteve po takojšnjem izplačilu zaostalih plač in prispevkov. "Popolnoma razumljivo je, da bodo delavci nehali stavkati šele, ko bodo imeli dokazilo o resnosti na svojih bančnih računih," dodajajo.

Okoli 300 stavkajočih se je v mirnem sprevodu sprehodilo po Ajdovščini, popoldne pa se spet sestane stavkovni odbor na temo nadaljevanja stavke.

"Za zdaj je še vse isto kot včeraj in predvčerajšnjim, denarja na računih zaposlenih še ni," je okrog poldneva povedal Damjan Volf. "Šli bomo lahko še korak naprej. Danes so nas podprli zaposleni v Ajdovščini, v ponedeljek nas lahko še kje drugje," je dejal.

Od ljudi, ki ugotavljajo insolventnost podjetja, pričakujejo, da bodo to ugotovili in nato v najkrajšem možnem času začeli s postopki za stečaj Primorja. "Če izplačila minimalnih plač za april in preostalega dela marčnih plač ne bo, pričakujemo hiter začetek postopka stečaja," je še povedal vodja stavkovnega odbora.

Komentarjev 5
  • privat 07:31 20.maj 2012.

    koliko podjetij bo še uničeno ,da policija nekaj strori na tem področju in ne mislim na to da gledajo če so delavci podjetij pripasani in trezni....podjetja pokradejo,najdejo podjetje v tujini ,naredijo z njimi pogodbo,vplačajo par miljonov in to podjetje kupi ...prikaži več ali po domače sami kupijo podjetje po zelo niski ceni!! Poglejmo primere v zgodovini Slovenije Viator kupuje par mesecev star pošni nabiralnik?? ...Avto Kočevje kupuje neznani Kanadčan, ..mat ta država je le kup dre....

  • jose3 12:08 19.maj 2012.

    Ali je sploh vredno objaviti tako nebulozo?

  • krtmen1 09:43 19.maj 2012.

    "Denar za plače je na poti v Slovenijo"Na pot je šel z avtobusom.