Slovenija
67 ogledov

"Denar za višje pokojnine se bo našel"

upokojenec upokojenca starejša moška Saša Despot
Vsi, ki so delali 40 let brez dokupa delovne dobe, naj bi prejemali vsaj 500 evrov pokojnine. Po ocenah ministrstva, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, naj bi bilo upravičencev za višjo pokojnino okoli 33.000.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je ob robu seje v državnem zboru dejala, da se bo osem milijonov, kolikor so predvidene finančne posledice novele pokojninskega zakona, ki sta jo pripravila SD in DeSUS, najbrž našlo. Po ocenah ministrstva naj bi bilo upravičencev za višjo pokojnino po predlogu zakona okoli 33.000.

Predlog novele pokojninskega zakona bi namreč zagotovil nov institut najnižje pokojnine za starostno in invalidsko pokojnino, so danes sporočili iz DeSUS in SD. Tako bi tisti, ki so delali 40 let brez dokupa delovne dobe, prejemali vsaj 500 evrov pokojnine.

Zvišanje za najnižje pokojnine

Kopač Mrakova verjame, da se bo znotraj desetih milijard, ki jih imajo na voljo, denar za višje pokojnine tistih, ki so delali 40 let brez dokupa delovne dobe, našel. Dodala je še, da gre za pravično ureditev, in spomnila, da jo je tudi sama že večkrat zagovarjala. Veseli jo, da je ta predlog podprt s strani predsednika vlade, saj bodo po njenem mnenju stvari tako lažje in hitreje stekle.

Na novinarsko vprašanje, ali je predlog usklajen s SMC, je Kopač Mrakova odgovorila, da je "tukaj popolno strinjanje koalicije kot celote". Kot je še navedla, lahko zakonsko spremembo pričakujemo že v januarju. Pravo sporočilo po njenih besedah pa je, da pokojnina tistih, ki delajo 40 let, ne sme biti nižja od varstvenega dodatka.

Po njenem mnenju je pravično, da če nekdo dela 40 let brez dokupa pokojninske dobe, dobi vsaj 500 evrov pokojnine. Obžaluje, da so pokojnine tako nizke, po njenih besedah predvsem zaradi nizkih plač v Sloveniji.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • lotty 09:09 20.december 2016.

    banda,naj vrne vsem tisti denar,ki so si leta doplačevali pokojnino,ki sedaj ne velja.V to povišanje niso zajeti tisti,z dokupom pokojninske dobe.Isto pokojnino ima tisti z 15 let dobe in tisti ki ima 30 let pok.dobe...oba stara 60 let.Banda.Vsa ta povišanja ...prikaži več plač,že plačujemo...bencin,davki,pristojbine....

  • Avatar Leon
    Leon 19:40 19.december 2016.

    "Denar za višje pokojnine se bo našel" Kahli se maje Desus stolček ! Sušnik se je dobro uvlekel SD in SMS-u !