Šport
21 ogledov

Denić: Na Luksemburg kot na Hrvate ali Špance

Denić Slovenija Makedonija rokomet prijateljska tekma dvorana Polaj Trbovlje Saša Despot
Po zmagi Slovenije nad Makedonijo v Trbovljah (341:26) sta svoj pogled podala oba selektorja. Boris Denić je videl napredek v igri Slovenije, Ivica Obrvan pa tudi ni bil v celoti nezadovoljen. Slovenci bodo prihodnji mesec igrali v kvalifikacijah za SP, Makedonci pa na EP na Danskem.

"Z nekaterimi elementi igre sem, z drugimi nisem zadovoljen. V fazi obrambe smo nekatere stvari razčistili in se dvignili. Spet smo začeli potencirati našo ekstremno hitrost, faza rotacije je bila precej večja. Še vedno pa se nam dogaja strelski mrk. To je rak rana (preteklih, op. a.) porazov. Porazi ostajajo v podzavesti. Igralec prvih deset minut tekme igra tako, kot je igral na predhodni tekmi. Danes smo na začetku srečanja pokazali, kako smo igrali proti Ukrajincem," je po srečanju povedal slovenski selektor Boris Denić in opozoril na razloge za tokratno zmago in pretekle poraze. 

Slovenija je kvalifikacije za svetovno prvenstvo začela z domačo zmago nad Švico, nato pa je presenetljivo klonila v Ukrajini. Po novem letu reprezentanco čakata dva obračuna z Luksemburgom in povratni tekmi s Švicarji in Ukrajinci.

"Sem selektor močne reprezentance" 

"Fantom vedno govorim: zmage so najboljše, so zdravilo za vse. Hočemo še boljšo obrambo, še hitrejše pritiskanje v vseh fazah igre, čeprav zaradi menjave 'beka' tega ne moremo izvajati v polprotinapadu. A igramo lahko tudi hitri center, pritiskamo s petimi igralci in nasprotniku ne dovolimo menjave, da potem igramo '6 na 6'," je glede taktičnih različic v prihajajočih dvobojih dejal Denić, ki je pred nadaljevanjem kvalifikacij in lovom na prvo mesto v skupini optimističen.

"Občutek je vedno dober. Sem selektor močne reprezentance, ki ima svojo moč, energijo, širino, individualno in posamično kvaliteto. Jaz vedno razmišljam, da s to reprezentanco težko izgubim s komerkoli, a včasih se opečeš."

Prijateljska tekma med Slovenijo in Makedonijo.  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Rokomet kot šahovska igra

In kaj je bilo po mnenju selektorja tokrat drugače v glavah igralcev? "Danes smo pokazali, da smo spet malo 'lačni'. Tako in še bolj 'lačni' moramo biti proti vsakemu nasprotniku, tudi proti Luksemburgu. Tudi na njih se bomo pripravili tako, kot bi se na Hrvate ali Špance. Ničesar ne bomo prepustili naključju. Rokomet je šahovska igra in če jo ne znaš igrati, je bolje, da je ne igraš," je pojasnil trener Dinama iz Minska, ki je štiri leta svoje vratarske kariere preživel tudi v največjem zasavskem mestu.

"Trbovlje imajo rokometno tradicijo, imajo rokometno publiko, imajo vse. Trenutno so v nekih težavah in upam, da se bodo dvignili nad to. Tudi mi smo z reprezentanco poskušali pomagati, potisniti ta voz malce naprej. Rad bi se zahvalil Trboveljčanom, lepo je bilo igrati tu in gotovo bomo še prišli," je zaključil Denić.

Obrvan: "Metalurg igra počasen rokomet"

Selektor Makedonije, sicer nekdanji trener velenjskega Gorenja Ivica Obrvan, ima nekaj težav s sestavo ekipe, saj zaradi administrativnih zapletov ne bo mogel računati na 'legionarja' Renata Vugrinca in Nemanjo Pribaka.

"Poskušam uigrati nekaj akcij. Dejstvo je, da je veliko igralcev iz Metalurga, ki pa igra relativno počasen rokomet. Dodal sem nekaj igralcev, ki prej niso igrali za reprezentanco, da bi v tem kratkem obdobju vendarle prinesel nekaj novega, če je to mogoče," je pojasnil hrvaški strateg.

Obramba in nacionalni naboj

"Glavna orientacija naše igre je čvrsta obramba in nacionalni naboj igralcev, ki se res trudijo in igrajo s srcem za Makedonijo. Upam, da bomo na svetovnem prvenstvu izgledali dobro, tako kot smo danes izgledali 50 minut in da bomo v skupini vsaj med prvimi tremi," je obete pred januarskim zborom najboljših evropskih reprezentanc (Makedonci so v skupini z domačini Danci, Čehi in Avstrijci) razkril Obrvan. 

"Danes sem bil vodič (smeh, op. a.). Vsem sem povedal, da gre za lepo dvorano, predvsem pa sem jim pripovedoval o tedaj izjemni ligi, v kateri sem sodeloval tri leta. To je bila liga, kjer je bilo veliko težkih gostovanj, kjer so se prvenstva osvajala pri, kot jim nekateri rečejo, 'malih' klubih kot so Rudar, Trimo, Slovan ... Tudi na to dvorano me, tako kot na večino mojega v Sloveniji preživetega časa, vežejo lepi spomini," je po spominih pobrskal dalmatinski trener.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.