Šport
22 ogledov

Dennisu rekord in rumena majica

rohan dennis EPA
Avstralec Rohan Dennis je zmagovalec uvodne etape kolesarske dirke po Franciji.

Član ekipe BMC je bil najhitrejši na 13,8 km dolgem kronometru v Utrechtu in s tem oblekel rumeno majico vodilnega. Dennis je postavil še rekord, progo je odpeljal s povprečno hitrostjo 55,446 km/h, tako hitro posamične vožnje na čas na Touru ni odpeljal še nihče.

Pred Dennisom je imel rekordno znamko v lasti Britanec Chris Boardman, ki je leta 1994 prolog, sicer dolg le 7,2 km, odpeljal s povprečno hitrostjo 55,2 km/h. Absolutni rekord z najvišjo povprečno hitrostjo na Touru pa ostaja avstralski ekipi Orica-GreenEdge, leta 2013 je drvela s 57,7 km/h.

Avstralcu se je v cilju še kako smejalo. Dosegel je enega največjih uspehov v karieri, premagal pa kar nekaj zvenečih imen vožnje na čas. Na drugem mestu je končal trikratni svetovni prvak Nemec Tony Martin, tretji pa je bil švicarski specialist za kronometre Fabian Cancellara, ki je do zdaj zbral štiri naslove svetovnega prvaka v tej kolesarski disciplini. Martin je zaostal pet sekund, Cancellara še sekundo več. Dve sekundi do odra za zmagovalce je zmanjkalo domačinu Tomu Dumoulinu.

Od fantastičnih štirih, kot so poimenovali Vincenza Nibalija, Chrisa Frooma, Alberta Contadorja in Naira Quintane, najresnejše kandidate za končni uspeh, je vožnja na čas najbolje uspela branilcu lanske zmage Italijanu Nibaliju, ki je bil 22., zaostal je 43 sekund. Zmagovalec Toura iz leta 2013 Britanec Froome je bil 39., zaostal pa je 39 sekund. Španec Contador je bil 46., zaostal je 58 sekund, še tri sekunde več pa Kolumbijec Quintana na 57. mestu. Od kandidatov za vrh se je najbolje odrezal Francoz Thibaut Pinot na 18. mestu in zaostankom 41 sekund, Američan Teejay van Garderen je bil 20., od Pinota je bil počasnejši še eno sekundo.

"Odločili smo se, da startam zgodaj in postavim čas, da me bodo drugi lovili. Izšlo se je. Bilo je nekaj šoka. Delali smo ekipno, tu smo bili že pred mesecem in pregledali progo. To je Tour de France, imam rumeno majico. Vedno sem sanjal, da bom v takšnem položaju," je po zmagi povedal Dennis.

Na startu se je pojavil tudi Nizozemec Lars Boom, ki mu je zaradi prenizke ravni kortizola grozila izključitev še pred začetkom. Kolesar Astane sicer ni prekršil dopinških pravil, saj ni nujno, da bi prenizka raven kortizona nakazovala zlorabo dopinga. Prenizke ravni bi lahko bile tudi posledice pretreniranosti, utrujenosti ali kakšnega drugega bolezenskega stanja. "Pravila Gibanja za čisto kolesarstvo pravi, da mora ekipa kolesarja zamenjati, če je raven kortizola prenizka. To smo želeli storiti, vendar je Mednarodna kolesarska zveza rekla ne. Alessandro Vanotti je prišel zjutraj, da zamenja Booma. Tega nismo mogli storiti po sestanku vodij, ki je bil v petek. Rezultati testa so prišli štiri ure po sestanku," je razložil vodja kazahstanske ekipe Aleksander Vinokurov. Boom je bil 23.

Tour de France, kronometer, 1. etapa:

1. Rohan Dennis (Avs/BMC) 14:56
2. Tony Martin (Nem/Etixx-QuickStep) + 0:05
3. Fabian Cancellara (Švi/Trek) 0:06
4. Tom Dumoulin (Niz/Giant-Alpecin) 0:08
5. Jos van Emden (Niz/Lotto NL) 0:15
6. Nicolas Castroviejo (Špa/Movistar) 0:23
7. Matthias Brändle (Avt/IAM) 0:23
8. Adriano Malori (Ita/Movistar) 0:29
9. Wilco Kelderman (Niz/Lotto NL) 0:30
10. Stephen Cummings (VBr/MTN-Qhubeka) 0:32
...
87. Kristijan Koren (Slo/Cannodale-Garmin) 1:15

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.