Šport
53 ogledov

Denver zmagovalec 50. Super Bowla

Peyton Manning, Denver Broncos
1/16
EPA
Igralci ekipe Denver Broncos so zmagovalci 50. Super Bowla. Denver, ki je slavil prvič po letu 1998 in tretjič v zgodovini, je premagal favorizirano moštvo Carolina Panthers s 24:10.

Za zmago Broncosov je bila zaslužna predvsem obramba, ki je kar sedemkrat podrla podajalca Panthersov Cama Newtona. Najkoristnejši igralec tekme je postal Von Miller, legendarni quaterback Peyton Manning pa je prišel do svojega drugega naslova. Prvega je osvojil pred devetimi leti kot član Indianapolis Coltsov. Denver je v svojem osmem nastopu v Super Bowlu prišel do tretjega naslova (1997, 1998, 2016).

Carolina je bila na tekmi vseskozi v zaostanku, Denver je kot prvi do treh točk popeljal kicker Brandon McManus, ki je zadel z razdalje 34 jardov. Panterji so bili v napadu nemočni, Miller pa je tik pred končno cono Caroline poskrbel za fumble (izgubljeno žogo) Newtona, kar je za zadetek izkoristil Malik Jackson.

Panterji so v drugi četrtini le uspeli priti do touchdowna, Jonathan Stewart je potreboval en jard za zadetek (7:10), Broncos pa so odgovorili z novim uspešnim strelom iz polja.  Z rezultatom 13:7 se je tudi končal prvi polčas.

V tretji četrtini so imeli prvi priložnost za točke Panterji, a je kicker Graham Gano s 44 jardov zadel vratnico, žoga pa se je odbila v polje. Na drugi strani je bil uspešnejši McManus, ki je s 30 jardov poskrbel za 16:7. Sledil je obetaven napad Caroline, a so Newtonu prestregli podajo.

V četrti četrtini je Gano le zadel, z 39 jardov je bil uspešen za 10:16. Kasneje so imeli Panterji na voljo napad, ki bi jim lahko prinesel vodstvo, a se je znova izkazala obramba Denverja na čelu z Millerjem. Ta je Newtonu izbil žogo, napad Denverja pa se je lahko začel na štirih jardih. Broncosi so to izkoristili, za zadetek je poskrbel C. J. Anderson (22:10). Pri Denverju so se nato odločili izvesti akcijo še za dve točki, ki jim je tudi uspela za končnih 24:10. Manning je za dve točki podal do Bennieja Fowlerja.

"Pokazali smo za kakšno ekipo gre. Ne gre le za napad, ali za obrambo, ali za posameznika. Vsi smo delovali kot eno," je po tekmi dejal MVP Miller. Njegova dva sacka in izsiljeni fumble sta v naslednjih napadih prinesla večino točk Denverju.

Manning ni skrival, da je bil njegov le manjši delček pri uspehu: "Ta obramba je bila enostavno neverjetna. Vesel sem, da mi ni bilo treba igrati proti njej." Trener Gary Kubiak je dodal: "Naša obramba je bila skozi celo tekmo zelo posebna. V napadu je bilo težko, a v obrambi smo bili res dobri."

Komentarjev 1
  • Miha Nemec 09:31 08.februar 2016.

    https://www.youtube.com/watch?v=G7ixc0Jz2rQhttps://www.youtube.com/watch?v=HrdKr-p3fWchttps://www.youtube.com/watch?v=YYlBbY3gwmw