Svet
15 ogledov

Deset držav, kjer ne marajo ZDA

Srbi Kosovo smatrajo kot del lastnega ozemlja. (Foto: Epa) Žurnal24 main
Prebivalci nekaterih držav na svetu imajo o ZDA precej negativno mnenje. Na vrhu so Pakistanci, precej negativno pa so razpoloženi tudi Srbi.

"Srbija je ena od držav, ki so sestavljale nekdanjo Jugoslavije. Pred petimi leti, ko je Kosovo razglasilo neodvisnost, so bile ZDA med prvimi državami, ki so novo državo priznale," v pojasnilu, zakaj se je na lestvici prvih desetih držav, katerih prebivalci imajo o ZDA in njeni administraciji najbolj negativno mnenje, znašla tudi Srbija, piše ameriški portal 24/7 Wall St.

Lestvico je sestavil na osnovi raziskave Mednarodnega centra Meridian in ameriškega inštituta Gallup, v kateri so anketirali prebivalce 130 držav. Anketa je pokazala, imajo najbolj negativno mnenje o ZDA in njenih voditeljiv v Pakistanu. Med desetimi državami, katerih prebivalci so Američanom najbolj nenaklonjeni, so se znašle še: Palestina, Alžirija, Libanon, Egipt, Iran, Irak, Jemen in Grčija.

V sedmih državah od naštetih ima negativno mnenje o sedanji ameriški administraciji 60 odstotkov prebivalcev, medtem ko je število prebivalcev, ko je takih v Pakistanu skoaj 80 odtotkov. Večina držav se nahaja na Bližnjem vzhodu, kjer so ZDA močno prisotne. Zadnji dve mesti sta zavzeli Grčija in Srbija.

Komentarjev 1
  • Nina Nubia 10:50 19.marec 2013.

    Vecina drzav na temu planetu ne mara Amerike.Sirija,Iran,pakistan,Rusija,severna Koreja,90% juzne Amerike.... ostali so pa Ameriski hlapci Slovenija,Hrvaska,Savdska Arabija,Japonska,juzna Koreja....