Slovenija
20 ogledov

Deset let nižjega standarda

Simon Mastnak mediaspeed
Gospodarstvo. Podjetja lani spet skupno z neto dobičkom, a ukinila 16 tisoč delovnih mest. Simon Mastnak. Dno krize nas šele čaka, nato pa bo trajalo vsaj deset let, da se izvijemo iz teh razmer.

V povprečju sta morala podjetje ali samostojni podjetnik lani, da sta pridelala en sam evro čistega dobička, prodati kar 125 evrov svojih izdelkov ali storitev.

To med drugim kaže analiza poslovanja gospodarskih družb, samostojnih podjetnikov in zadrug za lani, ki so jo naredili pri Bisnodu, družbi za poslovne bonitete in informacije.

Je pa lansko leto gospodarstvo vendarle končalo z neto dobičkom (v skupni višini 680 milijonov evrov); leta 2010 je slovensko gospodarstvo na vsakih sto evrov prodaje pridelalo šest centov izgube.

Le še pol milijona služb

Podatki kažejo tudi, da je imelo slovensko gospodarstvo lani le še 500.343 zaposlenih, kar je 15.984 manj kot leto prej. Od leta 2009 pa je izginilo že 40 tisoč delovnih mest.

Kljub temu so se skupni prihodki vseh družb in podjetnikov lani vendarle povečali (za štiri milijarde evrov) in presegli 84 milijard.

K rasti so največ prispevala podjetja, ki se ukvarjajo z oskrbo z električno energijo, trgovino na debelo in trgovino z motornimi gorivi, proizvodnjo kovin in kovinskih izdelkov ter telekomunikacijskimi dejavnostmi po vodih, ugotavljajo v Bisnodu.

"Zanesljivo je, da nas najhujše šele čaka," ne le Sloveniji, temveč vsej Evropski uniji napoveduje finančni strokovnjak Simon Mastnak, ki se je v zadnjih dneh udeležil tradicionalne portoroške Finančne konference, na kateri so se razprave vrtele prav okoli krize in iskanja rešitev za izhod.

Stečaji in težave bank

Ocenjuje, da bo v Sloveniji zaradi varčevalnih ukrepov vlade, ki so po njegovem mnenju sicer nujni, na kratek rok še več stečajev.

To pa bo še povečalo pritisk na banke, ki imajo zaradi nasedlih naložb že brez tega precej težav.

"Banke bodo tako še naprej ključni problem, da bi se slovensko gospodarstvo lahko izvilo iz krize," napoveduje Mastnak.

Od 10 do 20 let

Pravi, da najbolj črnega scenarija, to je razpada območja z evrom, sicer ni pričakovati. Je pa izstop Grčije tudi po njegovih besedah "zelo realen".

Obenem ocenjuje, da bi bile posledice te krize, če se ne najde prava rešitev za Italijo in Španijo, precej večje, saj sta tudi ti dve ekonomiji bistveno večji.

"Na žalost še vedno vstopamo v krizo in nas dno šele čaka. In tudi ko ga bomo dosegli, bo za to, da bo evropsko gospodarstvo izplavalo iz težav, potrebnih vsaj deset let – kar je napovedala že Angela Merkel –, lahko pa tudi več. Velika depresija v ZDA je trajala 20 let," spomni sogovornik.

Težje do posojil

In kako bomo vse to občutili državljani?

"Kar hudo je in še bo, ker smo bili navajeni na razmeroma visok standard, ki se bo precej znižal.

Tudi mi kot potrošniki bomo v prihodnje manj trošili in težje pridobivali posojila.

Za tiste, ki imajo denar, bo pa to krasen čas, saj bodo nepremičnine in vrednostni papirji poceni," pravi.

Komentarjev 4
  • stalker 22:52 05.junij 2012.

    ma politike zaklat ko prasca ma pokrdal ns bojo do golih njim se jebe za drzavo sam da majo oni in to je to kva pa bo jansa naredu zdj k je premijer pa ukradu bo spet vs kes iod ...prikaži več slo in ga seb dou al pa se bol ama čist use ama usseeee politike upokojit al pa jih fuknt vn iz politike pa mlade fuknt notr u politiko k bojo oni ns resl iz krize ne pa ta starci k pozabljajo stvari pa tp pa ono

  • samo.jst 08:36 18.maj 2012.

    "Za tiste, ki imajo denar, prihajajo krasni časi," pravi finančnik Simon Mastnak... uh, ta pa je strokovnjak! Zanima me kdaj niso krasni časi za tiste, ki imajo denar?

  • Lavdan 07:11 18.maj 2012.

    Točno tako jozek D. Zgleda, da jih na fakultetah učijo samo krast in preprodajat. Zaslužijo si vse druge nazive, samo ekonomisti ne. Ekonomske zakone razlagajo kot napovedovalke prihodnosti. Vse skupaj na grmado.