Magazin > Lepota & telo
933 ogledov

Deset mitov o visokem pritisku

krvni tlak Profimedias
Visok pritisk spada med najnevarnejše bolezni današnjega časa, svati Svetovna zdravstvena organizacija. Na leto naj bi za posledicami visokega krvnega tlaka umrlo 9 milijonov ljudi.

Čeprav zdravniki že več let svarijo pred visokim krvnim tlakom in osveščajo javnost, se še vedno pojavlja veliko mitov, ki jih je zelo težko izkoreniniti.

Kateri miti držijo in kateri ne?

1. mit: Visok krvni tlak imajo le ljudje s prekomerno telesno težo
Ne drži. Debelost je sicer ena od razlogov za visok krvni pritisk, kar pa ne pomeni, da so ljudje z normalno telesno težo pred njim varni. Visok pritisk na primer povzročata tudi stres in pomanjkanje gibanja, mnogokrat pa je tudi deden.

2. mit: Mraz poviša pritisk
Drži. Nizke temperature ožijo žile, kar pomeni, da je koža slabše prekrvavljena in da telo izgublja toploto. To dviguje krvni tlak.

3. mit: Visok krvni tlak razkriva rdečica
Ne drži. Rdečico lahko povzročajo stres, vročina, razburjenje …

4. mit: Krvni tlak povečuje kava
Drži, a tudi ne drži. Skodelica kave pritisk dvigne, a le za kratek čas. Če na dan spijete veliko kave, ta na krvni tlak čez nekaj časa menda ne bo imela več učinka.

5. mit
: Sol slabo vpliva na krvni tlak
Drži. Sol v telesu zadržuje vodo, kar poveča volumen krvi in posledično poveča pritisk na žile in tako tudi krvni tlak.

6. mit: Visokega krvnega tlaka se ne moreš znebiti
Ne drži. Če je visok krvni pritisk rezultat bolezni oziroma jemanja zdravil, ga lahko z odpravo vzroka znižamo (sekundarna hipertenzija). Če pa gre za primarno hipertenzijo, kar pomeni, da za visok krvni tlak ni organskega vzroka in je ves čas povišan, ga moramo regulirati z zdravili in bolj zdravim načinom življenja.

7. mit: Rdeča pesa znižuje tlak
Drži. Pomagajo tudi rukola, česen, granatna jabolka in oves. Kljub pozitivnim učinkom, ki jih imajo nekatera živila, pa je treba opozoriti, da visokega krvnega tlaka z njimi na dolgi rok ne boste odpravili.

8. mit: Kajenje in alkohol zvišujeta krvni pritisk
Drži. Krvni pritisk se dvigne že po enem kozarčku alkohola, če ga v velikih količinah uživate redno, lahko povzroči celo kronične težave s pritiskom. Enako je s kajenje.

9. mit: Visok pritisk povzroča krvavitve iz nosu
Ne drži. Na visok krvni tlak lahko kažejo utrujenost, stres in glavoboli.

10. mit: Oftalmologi lahko takoj prepoznajo visok krvni tlak
Drži. Če so žilice v očeh zožene, bi to lahko kazalo na visok krvni tlak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.