Svet
549 ogledov

Deset nebes za upokojence

Costa del Sol EPA
Po izboru internationalliving.com so top destinacije za življenje v pokoju Malta, Tajska, Španija, Kolumbija, Urugvaj, Costa Rica, Mehika, Malezija, Panama in Ekvador.

Internationalliving.com je izbral deset najboljših destinacij na svetu za življenje v pokoju. Izbor je namenjen ameriškim upokojencem, pri čemer je bila upoštevana relativno dobra kakovost življenja za razumno ceno. Destinacije so bile določene glede na osem kategorij: nepremičnine, posebne ugodnosti za upokojence, življenjski stroški, možnost hitre integracije, zabava in oddih, zdravstvena oskrba, infrastruktura za upokojence ter podnebje. Pri življenjskih stroških so bili upoštevani elementi, kot so javne gospodarske družbe, špecerija, kabelska televizija, oskrbniki, nepremičnine in najemnine.

Malta. Zaradi prijetnega mediteranskega podnebja, toplega morja, veliko sonca in mirnega življenjskega sloga. Kot prednost navajajo skorajšnji neobstoj kriminala. 

Tajska. Od zlatih plaž do krasne hrane in prijaznih ljudi. Mogoče je izbrati bučno atmosfero Bangkoka ali mirno življenje na severu Tajske, ki je tudi zelo poceni. Jug je privlačen zaradi lepih plaž.

Španija. Za Američane privlačna, ker lahko kombinirajo evropsko razkošje s soncem in peskom znanih španskih plaž. Za Evropejce je Costa del Sol po oceni portala najpopularnejši kraj španske obale za nakup, najem ali investicijo v nepremičnine. Kot prednost navajajo tudi to, da ni težav pri iskanju nepremičninskega agenta, odvetnika ali zdravnika, ki govori angleško.

Kolumbija. Portal jo je izbral zaradi čudovite narave Andov z vrhovi in dolinami ter krasnimi razgledi, privlačnih kolonialnih mest, bogatih s kulturo, ter dolgih plaž. Kolumbija je, kot pravijo avtorji izbora, kraj, kjer se je v restavracijah, obiskuje kavarne in sprehaja.

Urugvaj. "Četudi tam živeči pravijo, da življenjski stroški niso nizki, hkrati trdijo, da ne bi živeli nikjer drugje," navajajo razloge za uvrstitev Urugvaja med deset top destinacij.

Costa Rica. Kot prednost navajajo zdravstveni sistem Caja, v katerega se je mogoče vključiti za od 49 dolarjev na mesec, nato pa je oskrba brezplačna.

Mehika. Za Američane je po oceni portala to ena preprostejših izbir, saj omogoča podobno udobje kot ZDA. "Današnja Mehika ima moderne avtoceste, letališča, kabelsko in satelitsko televizijo, v trgovinah je mogoče najti hladilnike ali pralne stroje istih znamk kot doma," utemeljujejo in dodajajo, da so zdravstveni stroški za polovico cenejši kot v ZDA.

Malezija. Tropsko podnebje, dobra hrana na ulici, odlične restavracije, trgovine, kino, vse po dostopnih cenah. Angleščina je neuradno prvi jezik. Penang in Kuala Lampur sta poznana kot zdravstvena centra, kamor vsak dan na različne tretmaje prihajajo številni zdravstveni turisti. Zdravstveni sistem je po oceni portala dober in med najcenejšimi na svetu.

Panama. "Kje drugje lahko plavaš v Pacifiku za zajtrk in v Atlantiku za kosilo, na isti dan," utemeljujejo uvrstitev destinacije na listo nebes za v pokoj. Upokojenci tam menda tudi relativno hitro dobijo popuste pri zdravstvenih uslugah, v restavracijah in še kje.

Ekvador. Izbran zaradi poceni nepremičnin in podnebja. Plaže so tropske, v Andih pa je podnebje milo. Dobra je tudi zdravstvena oskrba z odličnimi bolnišnicami ter dobro usposobljenimi zdravniki.

Komentarjev 1
  • Lavdan 18:43 06.januar 2013.

    Ne vem kaj penzionisti še delajo v Sloveniji pri toliko možnostih.