Magazin > Bizarno
796 ogledov

Deset stvari, ki ubijejo v manj kot uri

zlata grozna listovka, strupena žaba Profimedias
Svet je lahko zelo nevaren kraj. Nekatere stvari vas lahko pokončajo v zelo kratkem času, tudi manj kot eni uri.

Morski polž geografski stožec 
Polž ima dovolj strupa, da je usoden za človeka v krajšem času, kot ga potrebujete za eno cigareto. Njegov strup so včasih uporabljali tudi v protibolečinskih sredstvih.

Snežni plazovi 
Ljudje, zakopani pod snežnim plazom, imajo običajno zgolj 25 minut časa, preden jim zmanjka kisika. 

Podhladitev
Če telesna temperatura pade pod 35 stopinj Celzija, telo ne more več vzdrževati telesne toplote. Potniki na nesrečnem Titaniku so v ledeno mrzli vodi živeli še 20 minut. 

Smeh
Trideset minut nepretrganega smeha lahko vodi do zadušitve in sproži srčni napad. 

Preobjeda
Na pogled lepa rastlina je izredno strupena, saj vsebuje toksin akontin, ki je smrten že v manjših količinah. Uporabljali so ga za zastrupljanje konic puščic in sulic. Navadna preobjeda je rumene barve in jo pri nas najdemo v gozdovih. V gorskem svetu pa je prisotna modra preobjeda, ki jo lahko gojimo tudi na vrtovih. 

Strihnin
Gre za strup, ki lahko ubije že 20 minut po zaužitju. 

Tetrodotoksin
Tetrodotoksin je močan živčni strup, ki je prisoten v ribah napihovalkah. Če te niso obdelane pravilno, so lahko za človeka usodne že v 20 minutah. 

Zlata grozna listovka
Ta majhna žaba je prekrita s strupom. V dolžino meri med 45 in 47 milimetri. Njen strup so uporabljali za zastrupljanje puščic. Že manj kot miligram strupa lahko vodi do odpovedi srca v nekaj minutah. 

Taipan 
Če vas ugrizne strupena kača taipan, imate zgolj 45 minut časa. Z enim samim ugrizom lahko pokonča več tisoč miši. Strup začne delovati hitro. Najprej začne človeku kri pronicati skozi pore, nato nastopi paraliza. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.