Zdravje > Aktualno
300 ogledov

Deset živil, kjer nas najpogosteje zavajajo

Živila Profimedias
Goljufanje na področju hrane je praksa, zaradi katere se nam lahko zgodi, da kupimo manj kakovostna ali celo zdravju škodljiva živila. UVHVVR navaja deset živil, ki so najpogostejša tarča zavajanja, napačnega označevanja ali celo potvorbe živil.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v prispevku Goljufije na področju hrane navaja deset živil, kjer ki so v praksi najpogosteje tarča potvarjanja in zavajanja.

"Potrošniki so lahko žrtve zastrupitev s hrano, potvarjanja živil, zavajanja v zvezi s sestavo živila, zavajajočim opisom, označevanjem, navodili, zavajajočimi grafičnimi podobami ali embalažnimi materiali," pravijo pri UVHVVR. "Napačno ali zavajajoče označevanje živil lahko tudi škodi potrošnikovemu zdravju. Takšen primer je recimo izpustitev navedbe o vsebovanih alergenih, ki pri občutljivih potrošnikih lahko povzroči resne zdravstvene težave ali celo smrt."

Zavajanje in potvarjanje

Najpogosteje se zavajanja v povezavi z živili pojavljajo na področju predstavitev in označevanja živil višjega cenovnega razreda, ali živil s posebnimi lastnostmi, npr. funkcionalna živila, živila posebnega izvora oz. porekla. Med goljufije vključujejo tudi različne nepoštene prakse, kot so zavajajoče oglaševanje ali označevanje živil ter potvarjanje izdelkov z razredčevanjem oz. zamenjavo živil. 

V praksi se po podatkih UVHVVR nepoštene prakse najbolj pogosto izvajajo v povezavi z naslednjimi živili:

- Ekstra deviško oljčno olje (redčenje s cenejšimi manj kakovostnimi olji)

- Ribe in ribji izdelki (nelegalno trgovanje, zamenjava rib z ribjimi izdelki, navedbanapačnega porekla)

- Organska hrana (neskladno označevanje)

- Med (dodajanje sladkorja, dodajanje mešanice glukoze in fruktoze)

- Kava (dodajanje cikorje)

- Čaj (dodajanje listov drugih rastlin in ne čajevca)

- Začimbe (origanu dodano oljčno listje)

- Vino (dodajanje sintetičnega glicerola)

- Sadni sokovi (dodani sokovi cenejšega sadja, ki niso označeni)

- Hitra prehrana (dražja vrsta mesa zamenjana s cenejšo vrsto mesa)

Goljufije so lahko povezane s kakovostjo in varnostjo živil. "Zelo pogost primer zavajajočega označevanja in predstavljanja so obljube potrošniku, da bo z uživanjem nekega izdelka izgubil telesno maso, včasih celo z navedbo števila izgubljenih kilogramov v nekem časovnem obdobju," pišejo pri UVHVVR. "Gre za uporabo nedovoljene zdravstvene trditve."

V ozadju je finančna korist

Proizvajalci živila z namenom pridobivanja dobička občasno goljufajo na način, da dražje sestavine (delno) zamenjajo s cenejšimi. "Eden izmed zadnjih primerov takšne obsežne goljufije sega v leto 2012, ko je Irska inšpekcija ugotovila, da nekateri izdelki mletega govejegamesa vsebujejo DNK konjskega mesa," razlagajo pri UVHVVR. "Širša preiskava je razkrila velike količine mešanica govejega in konjskega mesa, ki je bilo označeno in poimenovano kot goveje meso."

Poznanih je tudi več primerov, ko so proizvajalci s potvorbami živil ogrozili varnost in življenje potrošnika. "Zelo odmeven je bil primer namernega potvarjanja kakovosti mleka z dodajanjem 3 melamina," navajajo pri UVHVVR. "Proizvajalec je mleko najprej razredčil z vodo, nato pa mu dodal melamin, da bi analizni izvid prikazal ustrezno vsebnost beljakovin. Mleko je bilo dehidrirano in uporabljeno tudi v formulah za dojenčke, pri katerih je prišlo do resnih zdravstvenih posledic." 

Posledica izpostavljenosti kontaminaciji z melaminom je bila zastrupitev preko 50.000 otrok, izmed katerih so štirje celo umrli.  

Ugotavljanje nepravilnosti

Pristojne institucije v sloveniji so usmerjene predvsem v o pri nasusmerjene predvsem v poostren nadzor sledljivosti, ustreznosti označevanja in ciljnemu vzorčenju živil. "Posebej je poostren nadzor nad oglaševanjem živil, ki je v mnogih primerih kršen z uporabo nedovoljenih zdravstvenih trditev," poudarjajo pri UVHVVR in svetujejo, da se v primeru suma goljufije obrnete na njih ali zdravstveni inšpektorat. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
  • Avatar Džoser
    Džoser 15:42 06.februar 2017.

    Halo!Sedaj naj pa še na UVHVVR naredijo nagradno igro za 15.000,00 eurov kot na FURS in bomo kar državljani opravljali njihovo delo,ki ga že tako močno preplačamo.Če veste kje goljufajo,zakaj jih pa potem ne kaznujete in poostrite nadzor !?Pet zapovrstnih ...prikaži več velikih denarnih kazni in se bo hitro končalo.

  • nergač 11:54 06.februar 2017.

    I.H.- ko na mestu, kjer imaš dostop do javne besede uporabljaš izraze kot so "nategnejo" in podobno, s tem razkriješ, da svoje vloge sploh ne razumeš in ti gre le za klike, ki jih skušaš pridobiti s pocestnim besednjakom, da ...prikaži več bi se tako približala svoji publiki. A žal za Žurnal velja, da je publika že velikokrat v vseh pogledih superiorna glede na vas "ustvarjalce." Marsikdo marsičesa ne bi objavljal, kar gre pri vas mirno "skozi."

  • Božidar Dinič 11:33 06.februar 2017.

    špiletička je bila legenda zdrave hrane in pravilnega vnosa beljakovin hi hi