Zdravje > Aktualno
102 ogledov

"Desetina okužena s HIV"

razno 21.01.13. poljub, gej, homoseksualci, pedri, foto: shutterstock Shutterstock
V skupini za samopomoč gejev s hivom Škuc Mercury ocenjujejo, da je z virusom okuženih deset odstotkov moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Med starimi med 40 in 50 let naj bi bil okužen vsak peti.

V skupini za samopomoč gejev s hivom Škuc Mercury opozarjajo, da bi okužbe s hivom lahko učinkovito preprečili le s predekspozicijsko profilakso, ki je biomedicinska metoda za preprečevanje okužb s hivom. Infekcijsko kliniko in zavod za zdravstveno zavarovanje pozivajo, naj zdravilo uvrstijo med tista, krita iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Prevelika številka

Medtem ko je po uradnih podatkih okuženih s hivom manj kot pet odstotkov moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, v skupini Škuc Mercury menijo, da je ta odstotek v resnici še enkrat večji. Med starimi 40 in 50 let je okužen vsak peti, je na današnji novinarski konferenci dejal Boštjan Kovačec iz omenjene skupine. "To je za našo skupnost zelo velika številka, zato moramo bistveno spremeniti strategijo preventive v Sloveniji," poziva. Pomemben delež moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, namreč kondoma iz različnih razlogov ne uporablja, je dejal.

Zdravilo truvada, ki ga uporabljajo pri zdravljenju že okuženih, je mogoče dobiti tudi mogoče preko interneta, vendar Kovačec odsvetuje uporabo brez zdravniškega nadzora. Obstaja namreč nevarnost, da virus hiv postane odporen. Škatla 30 tablet zdaj samoplačnika stane 500 evrov. To pa pomeni, da je zdravilo za tiste, ki bi ga morali uporabljati, nedosegljivo, je poudaril.

Število okuženih narašča

Število okuženih s hivom v Sloveniji narašča, ob današnjem svetovnem dnevu boja proti aidsu opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Skupno je bilo v zadnjih desetih letih prepoznanih 450 okužb s hivom, umrlo je 23 bolnikov z aidsom.

Strokovnjaki NIJZ poudarjajo, da so najbolj ranljive skupine pri nas moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, promiskuitetni ljudje, prostitutke in njihove stranke, injicirajoči uživalci drog, zaporniki ter osebe s spolno prenosnimi okužbami, kot so hepatitis B, sifilis in gonoreja. Širjenje virusa je mogoče zaustaviti le s povečanjem testiranj in zdravljenjem, zmanjšanjem novih infekcij in uspešnim doseganjem ključnih populacij, opozarjajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.