Slovenija
163 ogledov

Desetkrat ceneje kot v prestolnici

Mitja Cestnik Suzana Kos
Na Obali najhitrejši brezplačni internet v državi; dostop zdaj na že več kot 50 lokacijah.

“Omrežje vzpostavljamo od septembra. Zagotavljamo širokopasovni brezplačni in časovno neomejeni dostop do spleta s hitrostjo do pet megabitov na sekundo (Mb/s). Da ponazorim, za ogled videa v boljši ločljivosti sta potrebna dva Mb/s. Smo torej najhitrejše javno omrežje v državi,” je ponosen Mitja Cestnik, direktor občinskega hčerinskega podjetja Obalni tehnološki sklad, ki vodi realizacijo projekta vzpostavitve brezplačnega javnega dostopa do spleta v piranski občini.

Zunaj kartela

Dostop je mogoč prek dostopnih točk FreePi, ki jih bo v prvi fazi projekta 80. Za zdaj imajo okoli 800 rednih uporabnikov na dan, čeprav omrežje ni bilo oglaševano. “Ko se bo otoplilo in ko bo omrežje dograjeno, jih bo po pričakovanjih petkrat več,” ocenjuje.

V Piranu so omrežje vzpostavili po neprimerljivo nižji ceni – ena točka jih je stala 750 evrov, prestolnico 7.300 evrov, Domžale pa 9.200 evrov (skoraj 260 tisoč evrov za 28 dostopnih točk). “Verjetno je to zato, ker so na tem področju cene kartelne,” je redkobeseden Cestnik.

Komentarjev 2
  • Opacity 11:14 24.februar 2013.

    http://www.uporabi.net

  • allstarr111 09:54 24.februar 2013.

    Dejte bit tiho da je free ker se bo prec nek pezde najdu ki bo hotu tole zaračunavat, drugač pa vsa čast za tako potezo, sploh v teh časih.