Zdravje > Življenjski stil
24 ogledov

Desetminutni trening tako učinkovit kot kondicijski

vadba Shutterstock
Znanstveniki so s pomočjo več študij odkrili, da je kratki, a intenzivni trening tako učinkovit kot rahli kondicijski trening.

Kondicijskemu treningu so štete ure, tako vsaj trdijo strokovnjaki, ki so napisali članek za strokovno revijo Sports Medicine. Po izsledkih šestnajstih študij z okoli 320 testiranci, ima intenzivni trening za telo podobne, če ne celo enake prednosti kot kondicijski trening (npr. daljši tek in kolesarjenje). Okoli deset minut intenzivnega treninga nekajkrat na teden naj bi bilo dovolj, da smo v dobri telesni pripravljanosti.

Intenzivni trening pa ima tudi druge prednosti. Ob tem, da zanj ne potrebujemo veliko časa, krepi kardiovaskularni sistem in zmanjšuje tveganje srčnih obolenj in možganske kapi.

V mali pilotni študiji je širinajst, sicer zdravih oseb s prekomerno težo trikrat na teden intenzivno treniralo deset minut. Trikrat po dvajset sekund so morali posamezniki do popolne izčrpanosti kolesariti, vmes so imeli po dve minuti odmora. Ob koncu in začetku vadbe, pa so se morali pripravliti s tremi minutami rahlega poganjanja. Po šestih tednih se je telesna pripravljenost posameznikov močno izboljšala, zmanjšal se jim je odstotek sladkorja v krvi ter znižal krvni tlak.

"Pri kratkem intenzivnem treningu se zviša količina stresnih hormonov v krvi. Od tega ima korist predvsem srce, saj tako postane bolj odporno na stres,“ ugotavlja nemški strokovnjak za športno medicino Wilhelm Bloch.

Znanstveniki pa tudi menijo, da bi lahko intenzivni trening pomagal diabetikom, ki bolehajo za tipom dva sladkorne bolezni, saj se med takim trening hitro zniža odstotek sladkorja v krvi. "V času treninga mišice sprejmejo veliko sladkorja,“ razlaga Bloch in doda, da je zato predvsem za diabetike telesna vadba zelo pomembna. Če se zniža raven sladkorja v krvi, bolniki nimajo toliko potrebe po inzulinu.

Komentarjev 1