Šport
32 ogledov

Žan Košir: "Bojim se, da ne bo, kot je bilo"

Sport 18.01.2014 Zan Kosir, svetovni pokal, paralelni veleslalom, Rogla, smucanj Saša Despot
Deskarji na snegu, ki so lani po zaslugi Žana Koširja osvojili dve olimpijski kolajni, pred začetkom nove sezone že nestrpno brusijo robnike svojih desk.

Prva tekma deskarje čaka čez dobra dva tedna v italijanski Carezzi, kjer se bodo merili v paralelnem veleslalomu, večina jih je v tem tednu končala ledeniške priprave in v domovini čaka na prvi sneg. Le svetovni prvak Rok Marguč vztraja v Rusiji, kjer trenira skupaj z rusko ekipo, v kateri deluje nekdanji trener slovenske reprezentance Tomaž Bernik.

"Na ledenikih sem že od avgusta. Polovil sem vso lepo vreme, ki je bilo na voljo. Tako sem lahko enega celo izpustil, saj se mi je začela pojavljati utrujenost. O pravih občutkih zaenkrat težko govorim, kaj sem storil v pripravljalnem obdobju, bodo pokazale tekme. Kot vsako leto se bojim, da nikoli ne bo več, kot je bilo, po drugi strani pa delam vse, da bi bilo še boljše. Vedno dajem svoj maksimum, čeprav priznam, da vedno ni vse tudi optimalno, še vedno grem dostikrat z glavo skozi zid," Žan Košir ni ravno najbolj samozavesten, kot so ljubitelji tega športa od njega navajeni.

Dobra primerjava z Rusi

V pripravljalnem obdobju je imel možnosti za primerjave, saj je treniral z Rusi, kar nekaj časa pa je tudi preživel z reprezentančnimi kolegi, od katerih je na ledenikih najdlje zdržal Jure Hafner, ki v letošnji sezoni načrtuje, da se bo bolj približal svetovnemu vrhu. Kot pravi Košir, so slovenski kolegi navidez zelo dobri, a ko se vzame v roko štoparico, vseeno večinoma zaostanejo za njim.

"Kdo je trenutno pred kom, je povsem nepomemben podatek. Na treningu z Rusi sem bil povsem izenačen z dvakratnim olimpijskim prvakom Vicom Wildom, kdaj naju je premagal tudi kakšen izmed drugih Rusov, a to ne igra povsem nobene vloge. Moram reči, da mi kakršne koli primerjave z drugimi trenutno nikakor ne sedejo, ne želim še obremenjevati, če je trenutno kdo pred mano, želim, da sezono začnem s takim prepričanjem, kot sem ga imel ob koncu lanske. Čeprav vem, da mi trenutno še malo manjka," je za STA dejal Košir, ki je takoj po lanski sezoni dobil nove deske narejene po njegovem okusu in njegovih naročilih.

"Novih desk še nisem povsem preizkusil. Testiral sem jih le na ledeniškem snegu, na umetnem, na katerem je večino tekem, pa ne. Dokler jih ne bom imel možnosti preizkusiti na vseh vrstah snega, ne morem o njih dosti govoriti. Lahko rečem le, da so bolj prijazne do telesa, da sem z njimi po vožnjah precej manj utrujen, jasno pa je, da so narejene po mojem okusu, razvijal jih je Slovenec Matej Božičnik, kar je pri vsem tudi plus, saj se je bilo lažje sporazumevati. Sem pa imel z njimi tudi precej logističnih težav, saj so izdelane v Švici, Švica pa ni v Evropski uniji, tako da vse poteka prepočasi. Lahko pa rečem, da se pri vsaki novosti najprej malo izgubiš, prednosti pa se pokažejo šele čez nekaj časa. Če pa z njimi ne bo šlo, bom pač uporabil opremo, ki sem jo imel v Sočiju," razmišlja Košir.

Rad bi treniral na umetni podlagi

Tržičan je v pripravljalnem obdobju precej več časa posvetil veleslalomu kot slalomu, razlog je, da se sezona začne z veleslalomom, za trening slaloma pa bo še precej časa. "Dober pokazatelj, koliko sem še daleč od želene forme v slalomu, je dejstvo, da če dam zdaj na noge desko, s katero sem v Sočiju osvojil kolajno, bom rekel, da se z njo sploh ne da voziti, da je povsem neuporabna. Če bi mi nekdo dal to desko, bi rekel, da je zanič, a vem, da sem se v Sočiju z njo izkazal. V veleslalomu pa je težav precej manj," meni Košir, ki bo, če bo imel kje možnost, zadnji teden treninga posvetil popravljanju napak v tehniki in manj vožnji na čas.

Prva tekma konec naslednjega tedna v Carezzi je sicer še pod velikim vprašajem, saj snega zaenkrat ni, temperature pa so previsoke, da bi izdelali umetnega: "Upam, da se bo to v naslednjih tednih spremenilo, da bom lahko nekaj časa treniral tudi na umetnem snegu oziroma mešanici umetnega in naravnega. Še bolj pa bi bil vesel, če bi imel za trening pogoje na Krvavcu. Da bo tako kot lani, ko sem na prvo tekmo prvič prišel po treningu na umetnem snegu in ne z ledenika ter v Carezzi osvojil drugo mesto. Prej pa nikoli nisem bil niti v finalu."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.