Slovenija
20 ogledov

DeSUS bo morda "težko ostal v koaliciji"

Karel Erjavec Boštjan Tacol
Izvršni odbor DeSUS-a je na seji med drugim razpravljal o tem, komu nameniti podporo na predsedniških volitvah. Razpravljali so tudi o izvajanju koalicijske pogodbe po pol leta dela vlade.

Izvršni odbor DeSUS-a je obravnaval tudi poročilo o izvajanju koalicijske pogodbe. Za ta del je kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade zadolžen generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič, ki pa bo z delom v kabinetu prenehal 31. avgusta, je pojasnil Erjavec.

DeSUS se je po njegovih besedah s premierjem Janezom Janšo dogovoril, da bodo na to mesto imenovali nekoga iz kvote DeSUS-a. Koga, še ni znano.

Koalicija ni opravila naloge v zvezi s konsolidacijo državnih bank

Izvršni odbor je ugotovil, da koalicija koalicijsko pogodbo izvaja v skladu z možnostmi. Med sprejetimi ukrepi Erjavec navaja tudi dodaten dohodninski razred in zmanjševanje števila ministrstev, ob čemer napoveduje, da se bodo v kratkem lotili tudi zmanjševanja števila zaposlenih na ministrstvih. Ugotavljajo tudi, da koalicija ni opravila naloge v zvezi s konsolidacijo državnih bank.

Pri tem se strinjajo, da ni mogoče začeti projekta glede državnega premoženjskega holdinga, če ne vedo, kakšno je stanje v bankah, zlasti tistih z državnim deležem. DeSUS tako zahteva, da se pred ustanovitvijo državnega premoženjskega holdinga, o čemer se bodo v sredo zjutraj pogovarjali koalicijski partnerji, s stanjem v bankah lahko seznanijo vlada, DZ in davkoplačevalci.

Za spremembe dela zakona za uravnoteženje javnih financ

Prav tako DeSUS ne pristaja na vključitev premoženja Kada v državni holding brez ustreznih zagotovil, da bo njegovo celotno premoženje namenjeno za potrebe pokojninske blagajne.

V stranki zahtevajo spremembe zakona za uravnoteženje javnih financ v delu, ki niža nekatere pokojnine. Po Erjavčevih besedah gre za upokojence, ki so delali v Sloveniji, sedež podjetja pa so imeli zunaj Slovenije. V DeSUS-u predlagajo, da bi ostalo tako, kot je bilo pred uveljavitvijo varčevalnega zakona. Nekaj napak je tudi v povezavi z zakonom o žrtvah vojnega nasilja, je pojasnil. Erjavec bo predlagal tudi, da tisti borci, ki so sodelovali pri narodnoosvobodilni borbi, ne bi bili deležni ukrepov.

Stranka bo morda "težko ostala v koaliciji"

V DeSUS-u še ocenjujejo, da so zaščitili upokojence z najnižjimi pokojninami. Kljub nekaterim ukrepom, zlasti glede regresa upokojencev, vedo, da je treba varčevati, saj je po Erjavčevih besedah jasno, da se bo treba jeseni še dodatno zadolžiti za več kot milijardo evrov.

Na seji odbora je bilo po Erjavčevih besedah slišati opombo, da bo stranka težko ostala v koaliciji, če bodo v tej nadaljevali z odpiranjem ideoloških tem. Ponovil je, da je koalicija nastala zato, da bo poiskala izhod iz krize in ni v položaju, da bi si lahko privoščila ideološke teme.

Komentarjev 3
  • Bizgec 21:30 10.julij 2012.

    DeSUS bo tezko ostal v koaliciji? A res? Madona, to je bilo pa popolnoma nepricakovano!

  • dragec 08:58 10.julij 2012.

    Karči, verjetno si ugotovil, da si super zunanji minister. Pusti te uboge penzioniste in se včlani v SDS (pod pogojem da ubogaš velikega vodjo)

  • Tupamaros 08:22 10.julij 2012.

    Karikatura politične stranke, ki nima primerjave v EU. Slovensko politično greznico uspešno premešava.LPTupamaros