Slovenija
18 ogledov

Desus proti Anji Kopač Mrak: ni sporna strokovnost, sporna je realizacija

bela knjiga Saša Despot
Prvak koalicijske stranke Desus Karl Erjavec je sporočil, da bodo poslanci Desus glasovali za interpelacijo ministrice, ne glede na današnje dogovore. Po tem, ko je Desus včeraj presenetil z napovedjo, da ministrice ne bo podprl, danes potekajo številnih sestanki, kjer se rešuje usoda ministrice Kopač Mrakove pa tudi celotne koalicije. Kot vse kaže je usoda ministrice precej negotova.

Koalicija je na podlagi zavez in obljub Anke Kopač Mrak glede nadaljnjega dela, ministrici obljubila večinsko podporo ob interpelaciji, ki so jo zaradi primera odvzema dveh dečkov vložili v SDS. Zapletlo se je tik pred zdajci, včeraj so iz Desus sporočili, da ministrice ne bodo podprli. Njihove zahteve niso povezane z vsebino interpelacije.

Desus: Odločitev je enotna, glasovali bomo enotno

Kot so pojasnili v poslanski skupini Desus, jih ministrica Anja Kopač Mrak na včerajšnjem sestanku ni prepričala, oziroma od nje niso dobili dovolj jasnih zavez glede prihodnjih ukrepov v socialni politiki. Na jutrišnji interpelaciji naj bi glasovali enotno, kar pomeni, da ji bo podporo odtegnilo vseh enajst poslancev.

V Desusu glede samega primera koroških dečkov nimajo večjih pomislekov. Da ministrice ne bodo podprli, so se odločili na podlagi "vodenja celotne njene politike", kjer ji očitajo zaostanke v številnih projektih. "Ministrici težko očitamo strokovnost, šepa pa realizacija," menijo v poslanski skupini.

Podpredsednik Desusa Tomaž Gantar je pojasnil, da imajo "svoje razloge, ki niso tako preprosti, kot se včasih želi prikazati". Na vprašanje, kaj se je v zadnjih dneh zgodilo, da so ministrici podporo nenadoma odrekli, je odgovoril, da gre za spremembo njenih stališč in iskanje izgovorov, zakaj se nekaj naredi in zakaj ne. "Treba se je odločiti in se pogovoriti," je dejal ter zavrnil navedbe, da razlogi za njihovo podporo interpelaciji niso vsebinski, poroča STA.

Kaj so delali štiri leta?

V Desusu tako izpostavljajo družinski zakonik, ki ureja tudi področje posvojitev. Kot je znano, je bila v zakoniku, ki je bil zavrnjen na referendumu 2012, predvidena možnost, da otroka posvojijo tudi stari starši. Nov predlog zakonika so na ministrstvu, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, predstavili šele pred nekaj tedni, v Desusu pa se tako sprašujejo, kaj se je dogajalo minula štiri leta.

Neustrezna politika do starejših

Izpostavljajo tudi neustrezno politiko glede starejših. Glede na to, da ministrstvo še ni pripravilo ustreznega zakona o dolgotrajni oskrbi, si v Desusu prizadevajo za razširitev projekta Starejši za starejše. Gre za projekt, ki je bil ustanovljen pri Zvezi društev upokojencev, vanj pa so vključeni starejši na 69 let, ki jim zaenkrat pomaga okoli 2500 prostovoljcev. Kot pravijo v Desusu, zagotovil za razširitev projekta niso dobili.

"Ministrica ne pristaja na kravje kupčije"

Ministrica uživa podporo SD tudi pri tem, da ne "pristaja na kravje kupčije, tako pri kadrih kot transferjih denarja", pa poudarja predsednik SD Dejan Židan, ki se o o tem, ali lahko SD po vsem tem še sodeluje v koaliciji, še ni izrekel.

Kopač Mrakova pravi, da so se z Desusom strinjali tako glede vodenja politik uskladitve pokojnin in projekta Starejši za starejše, zato meni, da za odločitvijo, da podprejo interpelacijo zoper njo, stojijo drugi razlogi. Kateri, ni povedala. Spletno Delo poroča, da naj bi bila v ozadju Desusove poteze kadrovska zahteva, ki je ministrica ni hotela izpolniti.

Tudi možnost, da jo premier pozove k odstopu

Stališča DeSUS in SD se po drugem današnjem koalicijskem pogovoru niso spremenila. DeSUS vztraja pri tem, da ministrice v sredo ne bo podprla. V SD zdaj čakajo na odločitev premierja in SMC, ki bo o tem razpravljal še danes, temu primerno pa se bo odzvala SD.

"Verjamem, da je socialno politiko možno peljati v konstruktivnem dialogu z vsemi partnerji. Sam stvari v državi ne moreš premakniti. Delam po svoji vesti. Če pa drugi, predvsem moji nadrejeni, menijo, da tega ne delam dovolj dobro in bi bilo možno delati drugače, je to stvar pogovora in dogovora," je Kopač Mrakova dejala po današnjem drugem koalicijskem pogovoru.

Tako je po njenih besedah lahko na mizi tudi ta možnost, če bi jo premier pozval k odstopu. A ob tem dodaja, da pri tem ne gre le zanjo.

Odstop ali izstop ...

Kot je povedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, so odprte vse možnosti. Poleg tega, da na interpelaciji zagovarjajo svoja stališča, je omenil še dve. Če bo Cerar povedal, da ministrica nima njegovega zaupanja, lahko ministrica po Hanovih besedah odstopi. "Tretja možnost pa je, da SD s tem, ko dobi tako sporočilo, tudi razmisli, kako nadaljevati", je pojasnil.

SMC čaka na usmeritve

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je o vprašanju podpore ministrici za delo pojasnila, da bodo poslanci SMC počakali še na usmeritev predsednika vlade in SMC Mira Cerarja. Prav tako se bodo o tem posvetovali še v poslanski skupini. Nasploh pa je izrazila željo po preseganju medstrankarskih konfliktov in po tem, da bi stopili skupaj v enotno, odgovorno politiko.

Sama vsebina vložene interpelacije je po njenem mnenju povsem neprimerna, nedostojna in "nima prostora v DZ". O konkretni problematiki namreč odločajo pristojne institucije iz drugih vej oblasti, je še dejala Kustec Lipicerjeva.

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

 

Komentarjev 13
  • BurkinecFasal 17:06 15.junij 2016.

    Drei Professoren Stadt verloren ( avtor- Otto v. Bismarck) po kranjsko v jelinčičevem prevodu ""že samo trije profesorji v vladi uničijo državo". In kam so nas vsi ti profesorji pripeljali v treh letih?In kam so nas vsi ti profesorji pripeljali v treh letih?

  • Janez_53 09:58 15.junij 2016.

    Očitno nimaš pojma o zadevi, zato klestiš neumnosti! Če stvari, ki jih prebereš ali slišiš, ne razumeš, vprašaj nekoga, da ti z enostavnimi besedami pojasni bolj po domače!

  • september 18:51 14.junij 2016.

    Bog jih nima rad-upokojencev.KE jih na vsakih volitvah naplahta s finto o pokojninah,ki jim itak pripadajo.A ga zato volijo,ker jim na mesec zrihta povišico za pol kile kruha?