Svet
34 ogledov

Deutsche Bank: Gotovine čez deset let ne bo

Denar, evri, štetje denarja Boštjan Tacol
Izvršni direktor ene izmed največjih evropskih bank meni, da gotovina v prihodnjem desetletju ne bo več obstajala. Izjavo je podal na Svetovnem gospodarskem forumu, ki poteka v Davosu.

"Gotovina izginja. V prihodnjih desetih letih je najverjetneje več ne bo. Zanjo ni potrebe, poleg tega je strašno neučinkovita in draga," meni John Cryan, izvršni direktor Deutsche Banke. Svoje prepričanje je izrazil v okviru razprave o finančni tehnologiji, ki poteka v Davosu.

Doskusijo je obeležila tudi izjava predsednika uprave Paypal Dana Schulmana, ki je menil, da je spletni kriminal največja grožnja finančni industriji, piše Reuters.

Forum v znamenju težav Kitajske

Odprtje Svetovnega gospodarskega foruma so zaznamovale skrbi glede globalnega gospodarstva predvsem v luči težav hitro rastočih trgovi, kot je kitajski. Tamkajšnje oblasti so namreč ta teden sporočile, da so lani zabeležili 6,9-odstotno gospodarsko rast, kar je najmanj po letu 1990, poroča STA.

"Veliki dogodek, ki je pritegnil pozornost vseh, je razvoj na Kitajskem in še posebej dejstvo, da se rast upočasnjuje," je za AFP dejal glavni ekonomist družbe IHS Nariman Behravesh. Kitajski politiki so po njegovem mnenju naredili nekaj napak in s svojim ravnanjem še dodatno prispevali h krepitvi negotovosti.

Behravesh sicer pravi, da udeleženci srečanja o Kitajski ne bodo govorili javno, ampak v ozadju. "Javni Davos je nekoliko drugačen od zasebnega," je dejal.

Mračni obeti

Mednarodno podjetje Pricewaterhousecoopers (PWC) je ob začetku letošnjega foruma objavilo rezultate raziskave, ki jo vsako leto izvedejo med direktorji. Ugotovili so, da jih 66 odstotkov danes vidi več tveganj za poslovanje kot pred tremi leti, le 27 odstotkov pa jih meni, da se bo rast globalnega gospodarstva v prihodnjih 12 mesecih izboljšala.

Le nekaj več kot tretjina, to je 35 odstotkov, jih je zelo prepričanih, da bo njihovo podjetje letos raslo, je pokazala raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 1400 direktorjev.

Rezultati po ocenah PWC kažejo, da so obeti za globalno gospodarstvo v prihodnjem letu mračni. Na povečanje negotovosti po njihovem mnenju poleg dogajanja na Kitajskem vplivajo še padec cen nafte in geopolitične napetosti.

Komentarjev 7
  • samo.jst 01:24 22.januar 2016.

    dokler imamo cigose med sabo bo tudi gotovina :P

  • Ferluci 22:29 21.januar 2016.

    Banke niso več potrebne. Obstajala naj bi neka informacijska institucija (ala AJPES), ki naj bi skrbela za beleženje finančnih transakcij. Kreditov ne potrebuješ, pred tvojo smrtjo poravnajo dolg zavarovalniške institucije preko iizvržb. Torej: že rodiš se, pa si že dolžan!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:40 21.januar 2016.

    bankam se že cedijo sline....