Slovenija
32 ogledov

Nova vlada: 52 za, 35 proti

Izvolitev Alenke Bratušek
1/7
Anže Petkovšek
Poslanci po večurni seji potrdili ministrsko ekipo in Alenko Bratušek kot predsednico vlade. Opozicija: vlada je kot divji cvet, Bratuškova prisesana na Jankovića.

Poslanke in poslanci so z 52 glasovi za in 35 proti izvolili 11. vlado v zgodovini samostojne Slovenije, ki jo bo prvič vodila ženska. Za vlado Alenke Bratušek je glasovalo 88 poslancev.

Prvi je kot minister prisegel Uroš Čufer, ki bo v novi vladi vodil finančni resor, okrog imenovanja katerega je bilo največ polemik, nato so k prisegi pristopili še drugi.

Nova premierka je ob začetku večurne seje poslanke in poslance nagovorila z navedbo prednostnih nalog, ki si jih je zastavila nova vlada:

1) umiritev političnih strasti,
2) zagon gospodarstva,
3) konsolidacija javnih financ (dvig DDV je Bratuškova omenila le kot skrajni ukrep),
4) vračilo pomena javnemu sektorju,
5) črpanje EU-sredstev,
6) dostopno javno zdravstvo,
7) zakon o SDH bo dopolnjen in popravljen (državno premoženje se ne bo preneslo na holding, upravljanje pa bo vseeno centralizirano),
8) stabilizacija bančnega sistema,
9) zagotovitev boljših pogojev za delo kriminalistične policije in sodišč,
10) odpravljanje sodnih zaostankov,
11) prijazna javna uprava,
12) trajnostna raba naravnih virov.

Vztraja pri preverjanju zaupanja

Po besedah Bratuškove so morali bodoči ministri nase prevzeti še breme, da morajo rezultate pokazati v zelo kratkem času. Strokovnjake pa bodo vključili v strokovne svete – to bodo projektne medresorske skupine. Poudarek bodo med drugim dali na ekonomsko področje, položaj mladih, vlaganja v raziskave in razvoj in vlogo žensk v družbenem življenju.  V kabinetu premierke bo tudi sekretar za pobude državljanov.

Bratuškova je ponovila, da se bo v roku enega leta odpravila po zaupnico in preverila podporo. S spremembo zakona, po katerem je ministrstvo za kulturo znova samostojno, tožilstvo pa znova spada pod pravosodje in ne več pod notranje ministrstvo, pa, da so odpravili "dve očitni napaki prejšnje vlade".

"Trdno verjamemo, da se v vsakih še tako težkih zgodovinskih okoliščinah skriva možnost boljšega," Bratuškova pojasnjuje, zakaj se "to gredo".

Na vprašanje novinarje, kakšni bodo njeni prvi kadrovski ukrepi, je dejala: "Neodgovorno je, da vlada v odhajanju kadruje tako, kot je kadrovala v zadnjih dveh mesecih. O tem, kako bomo ukrepali, se bomo posvetovali in s temi ljudmi pogovorili."

Glede prvih ukrepov za stabilizacijo javnih financ je dejala, da jih ne more napovedati, dokler ne dobi številk v roke. "To, kar me res skrbi, so zadnje izjave bivšega ministra Šušteršiča," je dejala. "Sprašujem se, kaj nam je zapustil."

Optimalna ekipa

Bratuškova je dejala, da je to njena optimalna ekipa v danem trenutku ter da ji bo v čast, da jo bo vodila. "Zmoremo dovolj preudarnosti, da sežemo čez mejo koalicije in opozicij," je še dejala. Poudarila je še, da bo to vlada ustvarjalnega nemira, kjer ne bo sovražnega govora.

Opozicija je podporo odrekla

Po pričakovanjih opozicija podporo novi ministrski ekipi odreka. V SLS jo vidijo bolj kot izhod v sili, v SDS in NSi pa so kritični predvsem do ministrskih kandidatov.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je ugotavljal, da je bilo že od lanskega poletja predvidljivo, kaj se bo zgodilo. "S poročilom protikorupcijske komisije je bil napovedan, januarja letos pa realiziran politični udar," je dejal in izrekel vrsto kritik na račun mandatarke, ki da je "prisesana na Zorana Jankovića in mu veliko dolguje".

Matej Tonin (NSi) je novo ekipo opisal kot divji cvet - ta je "na pogled vedno zelo lep, ampak vsebina pa je največkrat strupena". Obenem je dejal, da v NSi dela ekipe ne bodo obsojali v naprej.

Komentarjev 46
  • vladek 07:08 21.marec 2013.

    Italijani so že pred leti povedali,da je Slovenija mafijska oaza

  • vladek 07:06 21.marec 2013.

    od danes Slovenijo vodi komunistična mafija FUJ

  • joža 23:34 20.marec 2013.

    Pukšič upam, da je to tvoj zadnji mandat. Si Desternik zapufal, kolko je nad morjem.