Šport
27 ogledov

Dež prekinil epski boj Žemlje in Dimitrova

grega žemlja EPA
Grega Žemlja se v drugem krogu turnirja v Wimbledonu meri z Bolgarom Grigorjem Dimitrovim. Dvoboj je bil zaradi dežja v petem nizu prekinjen, pri vodstvu Slovenca z 9:8 in se bo nadaljeval v petek. V konkurenci ženskih dvojic sta s prvim krogom dobro opravili Katarina Srebotnik in Nadja Petrova.

Petinpetdeseti igralec sveta Grega Žemlja in 29. nosilec turnirja Grigor Dimitrov bijeta epsko bitko za uvrstitev v tretji krog turnirja v Wimbledonu. Tenisača je pred začetkom 18. igre odločilnega petega niza prekinil dež, obračun pa se bo nadaljeval v petek, saj so organizatorji že odpovedali vse dvoboje, ki niso na centralnem igrišču.

Žemlja drugi niz odigral zbrano

Dimitrov, partner Rusinje Marije Šarapove, je dokaj gladko dobil uvodni niz po 31 minutah. Bolgar je povedel s 3:0, pri 2:4 je imel Žemlja priložnost za "re-break", ki je ni izkoristil (2:5). Veliko bolj je bil izenačen drugi niz, ki ga je v zaključku po 41 minutah dobil slovenski predstavnik.

V enajsti točki drugega niza je imel Bolgar prednost s 40:15, Žemlja pa je izenačil in po napaki Dimitrova, ki je poslal žogico med gledalce, prišel do prednosti. Ko je tekmec njegov drugi servis poslal v mrežo, je povedel s 6:5. Niz se je odločal v podaljšani igri, ki jo je začel Žemlja. S tretjo točko in mini "breakom" je povedel z 2:1, nato pa dobil še dve točki na svoj servis za vodstvo s 4:1. Ko je Bolgar napravil dvojno napako pri servisu, je Žemlja izenačil v nizih na 1:1.

Pred tretjim nizom je Bolgar zahteval zdravniški premor zaradi poškodbe levega gležnja, nato dobil svoj servis in prišel do priložnosti za odvzem začetnega udarca v drugi igri niza, ko je Žemlja žogico poslal v mrežo. Slovenec je nato izkoristil drugo priložnost za izenačenje (1:1), tekmeca pa sta dobila tudi naslednji igri po svojih servisih. Dimitrov je dobil naslednje tri igre za vodstvo s 5:2, nato pa je udaril tri zaporedne ase in s tem dobil tretji niz.

V četrtem nizu izkoristil prvo priložnost

Četrtega je Žemlja začel brez izgubljene točke v prvi igri, v drugi pa mu je Bolgar vrnil z enako mero. Sedmo "break" priložnost Bolgara je Žemlja zaustavil z asom, osmo z natančno merjenim udarcem v kot igrišča, z asom pa je nato povedel z 2:1. Po izenačenju na 2:2 so tri zaporedne neizsiljene napake Žemlje ponudile veliko prednost Bolgaru (40:0), ki je po izenačenjih prišel še do četrte, pete in šeste priložnosti za "break" v peti igri, to pa je na koncu dobil Žemlja (3:2). Po vodstvu s 4:3 je zaradi težav Žemlje z dihanjem posredovala zdravniška ekipa. Žemlja je nato povedel s 5:4 ter v deseti igri z odvzemom servisa po edini priložnosti za "break" v nizu izenačil na 2:2.

Dimitrov Monte Carlo Monako četrtfinale masters | Avtor: EPA EPA
Peti niz za anale

Odločilni peti niz se je spet začel z dobljenim začetnim udarcem Žemlje, izid pa je ostajal izenačen do 2:2. V peti igri, ki jo je dobil Žemlja, Dimitrov treh priložnosti za "break" ni izkoristil. Po igri brez izgubljene točke je povedel s 4:3 ter nato znova s 5:4. Servis je bil v deseti igri v rokah Bolgara, ki pa ga je gladko obdržal. Žemlja je z izjemnim vračanjem nevarnega udarca ponovno vodil (6:5), Dimitrov z asom pa izenačil (6:6). Po zaostanku je Žemlja s štirimi zaporednimi točkami povedel s 7:6 ter dobil prvo točko 14. igre. V njej je Žemlja prišel do dveh zaključnih žogic za zmago, Dimitrov pa je izenačil na 7:7. Eno izgubljeno točko je imel Žemlja v servisni igri za vodstvo z 8:7, 17. igro pa je pred prekinitvijo zaradi dežja zaključil s šestnajstim asom (9:8).

Dober uvod za Kato

Slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik je dobro začela nastope med dvojicami na tretjem grand slamu sezone v Wimbledonu. Srebotnikova je skupaj z Rusinjo Nadjo Petrovo, s katero sta tretji nosilki, v prvem krogu gladko premagala Španki Lourdes Dominguez Lino in Garbine Muguruza s 6:1 in 6:2.

Slovensko-ruska naveza se bo v drugem krogu pomerila z Američanko Varvaro Lepchenko in Kitajko Saisai Zheng. Slednji dve sta v uvodnem dvoboju izločili Čehinjo Evo Birnerovo in Švicarko Stefanie Vögele s 6:2 in 6:2.

Wimbledon, 2. krog:

Moški

Grigor Dimitrov (Bol/29) : Grega Žemlja 6:3, 6:7 (4), 6:3, 4:6, 8:9*

* -  prekinjeno zaradi dežja

Ženske dvojice, 1. krog

Srebotnik/Petrova (Slo/Rus/3) : Dominguez Lino/Muguruza (Špa) 6:1, 6:2

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.