Šport > Zimski športi
6 ogledov

''Dež, sneg, sonce – vseeno mi je''

olimpijske igre veleslalom soči tina maze fenninger rebensburg EPA
Tina Maze je na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju postavila nov mejnik v zgodovini slovenskega alpskega smučanja. Po smukaškem zlatem odličju je na smučišču Roza Hutor na vrhu končala še veleslalomsko preizkušnjo.

Črnjanka je po tekmi žarela od sreče: "Preprosto sem čakala, verjela v to, kar lahko naredim. Lep dan, čeprav se je vreme malo poigralo z nami. Meni je bilo sicer vseeno, ali je dež, sneg ali sonce," je povedala Mazejeva in nadaljevala: "V svetovnem pokalu ne gre najbolje, toda glavni cilj so bile OI. V Soči sem prišla v dobri formi in sem to tudi pokazala. Morala pa sem pokazati vse svoje znanje, da sem danes tu zmagala."

"Vsak, ki izvira iz veleslaloma, je najboljši smučar v vseh pogledih. Mislim, da disciplina vsebuje največ znanja. To je moja disciplina od vedno, nekako smo jo gradili in gradili. Lansko leto sem pokazala neverjetne predstave, letos sem se sestavljala. V meni so ti zavoji, ki so moji. Enostavno sem prvo vožnjo poskušala čim bolje oddelati, v drugo pa se boriti. Seveda ni lahko priti sem in zmagati po takšni sezoni," je dejala Tina, ki je Sloveniji na igrah v Sočiju prismučala prvi zlati odličji v zimskih športih v zgodovini.

Korošica je veleslalomsko tekmo začela s številko 1, prvo vožnjo pa končala na vrhu. "Ogrevalka je bila pomembna. Bilo je zelo zgodaj. Občutki so bili pravi že na treningih. Tri dni smo trenirali veleslalom, počutila sem se tisto pravo, napadalno," je samozavestno razlagala Mazejeva, ki je prepričana, da je bil njen prvi nastop pravilen in tudi odločilen za končni zgodovinski uspeh: "V prvi vožnji sem vedela, da moram napadati, si nabrati prednosti, kolikor se le da. Začela sem počasi, potem pa sem stopnjevala ritem. Zdi se mi, da sem taktično prav naredila."

O zmagi odločale malenkosti

Na prvi olimpijski preizkušnji je Mazejeva v superkombinaciji ostala brez odličja. Od kolajne jo je ločilo deset stotink sekunde, ista zgodba z desetimi stotinkami, ko čas ni bil na njeni strani, se je ponovila tudi na superveleslalomu. Tokrat je bilo drugače, stotinke so bile na njeni strani, četrto in peto mesto pa sta jo dodatno podžgali: "Malenkosti odločajo za vrh. Lahko bi že tam osvojila kolajno, to so takšne malenkosti. Zmagati za sedem stotink je malo, prav tako za toliko izgubiti. Kolo sreče se obrača. Gotovo te neuspehi dodatno motivirajo."

Tina premagala meglo, dež, sneg

Katarina Lavtar olimpijske igre soči veleslalom | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Vremenske razmere na veleslalomu so bile težke. Tekmovalke so se morale spopasti z meglo, dežjem in snegom, to pa slovenske šampionke ni zmotilo.
 
"Malo smo se sušili s fenom med prvim in drugim tekom. Pomembne so stvari pod dresom, recimo da ni moker jezik na čevlju, očala, čelada, rokavice, da imaš dober oprijem. Imela sem očala, da ne boste pisali, da sem bila brez očal, ker nisem bila," je z nasmeškom razlagala Mazejeva, ki je opisala tudi dogodivščino z očali: "Za to meglo ta očala ne funkcionirajo dobro. Imeli smo pripravljeno rezervo, ki je nisem vzela gor. Ta megla se je razkadila čisto zadnji trenutek. Mislila sem, da jih ima Vianello (serviser Andrea Vianello, op. a) na startu, pa mi je rekel, da je jih nima. Malo smo zagnali paniko in je moral (Andrea) Massi sprintati."

Svoje veselje je Tina Maze delila s svojimi oboževalci tudi prek spletnih socialnih omrežij.

Tina Maze @TinaMaze
Hvala vsem za čestitke, veliko vas je ! :)

Tina Maze @TinaMaze
Ne le zmage, tudi porazi so pomembni.

Na svojem Facebook profilu pa je dvakratna olimpijska prvakinja zapisala:

Zmaga! Številka 1! Ponosna! Vesela! Zlata!

Ne ustavite me zdaj!

Štuhčeva: Masko in plavutke imam doma

Na startu so bile še tri Slovenke, najbolj je bila zadovoljna debitantka Katarina Lavtar, ki je končala na 20. mestu. Ilka Štuhec je osvojila 31. mesto, Mariborčanka je o vremenskih razmerah v šali dejala: "Masko in plavutke imam doma." S prvim tekom ni bila zadovoljna, drugega je vzela predvsem za trening: "Imam en dober trening. Ni se izšlo, kot sem si želela. Drugače sem po nastopih na superveleslalomu in smuku zadovoljna z rezultati, čeprav vožnje niso bile tiste najboljše, kar sem sposobna. Grem domov, potreniram in se pripravim na zadnji del sezone svetovnega pokala."

Tretja Slovenka Maruša Ferk veleslaloma ni končala, saj je v drugi vožnji odstopila: "Škoda. Vem, da od veleslaloma nisem mogla veliko pričakovati. Ne vem, kdaj sem nazadnje tekmovala v tej disciplini v svetovnem pokalu. Sploh se ne spomnim več. Zadovoljna bi bila, če bi bila uvrščena med 30."

Komentarjev 1
  • jaki 16:34 18.februar 2014.

    Men se zdi pa jako fino, da sta Andrea Massi in Tina Maze marsikateri žleht gobec zaprla...