Slovenija
146 ogledov

Dežela psov, ne otrok

"Odnos z otrokom je odnos, v katerem praviloma več daješ, kot dobiš. V odnosu s Žurnal24 main
Premislek. Trenutno je 223.260 registriranih psov, leta 2008 jih je bilo 212.684 – 24.166 več kot otrok.

Številke. Čeprav je bilo leto 2008 leto baby booma, ko se je v samostojni Sloveniji rodilo največ otrok, pa število otrok do devetega leta starosti (188.518) ni preseglo števila registriranih psov (212.684).

Psi po svetu
Primerjava.
Po podatkih s spleta ima v Nemčiji 13 odstotkov gospodinjstev pse; v ZDA pa ima kar polovica gospodinjstev pse ali mačke.

 

Po vsem sodeč je število psov še večje, saj se na Veterinarski upravi Republike Slovenije (Vurs) registrirajo šele od leta 2007.

Žival kot blago
Veliko število živali je posledica dejstva, da se čustveno življenje poblagovlja; da so živali kot vse drugo – potrošno blago. Veliko živali ljudje kupijo kot darila, in ko ne zmorejo osnovne nege, se jih preprosto znebijo,” pojasnjuje profesorica sociologije vsakdanjega življenja na fakulteti za družbene vede Tanja Rener.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Dodaja, da se je spremenil odnos človeka tako do otrok kot do živali, saj je v preteklosti slonel izključno na koristnosti. “Zdaj z živalmi zadovoljujemo del čustvene plati svojega življenja; otroci pa so vseživljenjski čustveni in izjemno zahteven projekt. Zato se ljudje odločajo za manjše število otrok – že pri enem zadovoljijo čustveno naložbo,” razlaga vzroke vse manjše rodnosti.

Od zvestobe do vzgoje
Psi so gospodarju predani in zvesti spremljevalci, zanj imajo potrpljenje in čas, vedno se ga razveselijo, kažejo mu zvestobo. To so značilnosti odnosa, ki ga težko vzpostavite s človekom, seveda pa ga sploh ne morete vzpostaviti z otrokom, še posebno če hočete, da uspešno odraste in se osamosvoji,” pa meni antropologinja Vesna Vuk Godina s filozofske fakultete v Mariboru. Psi so odlični terapevti – ljudem pomagajo obdelovati čustva ter zavrtosti in zavore, dodaja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.