Slovenija
193 ogledov

Die Presse: Teroristi se urijo tudi v Sloveniji

Irak, Vojak, Islamska država Profimedias
Avstrijski časnik poroča, da so se islamski skrajneži urili v gozdu pri Ljubljani. Policija preverjala zapuščeni objekt v Dolu pri Ljubljani.

Borci skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) se ne urijo le v Siriji, temveč tudi v EU in na Balkanu, razkriva avstrijski Die Presse. Evropski policijski urad Europol naj bi v svojem poročilu med državami, kjer so vadišča teroristov, omenil tudi Slovenijo, časnik pa je ugotovil, da naj bi šlo za osamljen objekt v gozdu blizu Ljubljane.

Europol sicer ni uradno dajal nobenih podatkov o centrih IS za urjenje v Evropski uniji, a časnik na svoji spletni strani navaja, da naj bi prek do pred kratkim odprte schengenske meje v Slovenijo na islamistična predavanja ali muslimanska praznovanja ob rojstvu otrok prišlo več moških v konvojih avtomobilov. Njihov cilj je bila osamljena zgradba v gozdu v okolici Ljubljane.

Tam so se v prisotnosti salafistov iz Nemčije, Luksemburga, Slovenije in Avstrije radikalizirali, razpravljali in vadili s strelnim orožjem. Dovozne ceste do centra usposabljanja so varovali stražarji. Za poligonom za džihadiste naj bi stala salafistična zveza iz predmestja Ljubljane, ki je že več skrajnežev spravila na vojna območja v Iraku in Siriji, je ugotovil Die Presse.

Slovenska policija podatkov ne potrjuje

Iz slovenske policije so sporočili, da med aktivnostmi za zgodnje odkrivanje radikalizacije in preverjanjem informacij niso pridobili podatkov oziroma potrdili sumov o obstoju vadišča za salafiste v Sloveniji oz. usposabljanju islamskih skrajnežev v ljubljanskih gozdovih.

Ena od sledi za teroristi pa po navedbah varnostnih virov, na katere se sklicuje Die Presse, vodi v BiH. Mednarodni preiskovalci so v zvezi s terorizmom sicer že nekaj časa pozorni na območje vasi Gornja Maoča, ki je pod nadzorom vahabitov.

Europol je v ponedeljek opozoril pred novimi terorističnimi napadi v Evropi. Kot je povedal direktor urada Rob Wainwright, je IS razvila nove bojne zmogljivosti za izvedbo velikega terorističnega napada s posebnim poudarkom na Evropi. IS po oceni Europola pri pripravi napadov cilja zlasti na Francijo.

Policija preverjala zapuščeni objekt v bližini Dola

Televiziji POP TV in Planet TV sta poročali, da naj bi šlo za Rekreacijski center Korant v bližini Dola pri Ljubljani. Po poročanju Planet TV je aprila 2014 na tej lokaciji potekalo srečanje salafistov iz Slovenije in več evropskih držav, objekt pa naj bi za dogodek najel moški iz okolice Medvod.

Po navedbah POP TV je slovenska policija preiskovala ta enkratni dogodek in ugotovila, da ni bilo nobenih elementov kaznivega dejanja ali terorizma.

Europol je sicer za POP TV sporočil, da pri poročanju Die Presse ne gre za Europolove ugotovitve, temveč za vire avstrijskih novinarjev. Po poročanju Planet TV pa naj bi Die Presse podatke dobil od ene od tujih obveščevalnih služb.

 

Komentarjev 21
  • Avatar olor
    olor 09:06 27.januar 2016.

    http://www.pravapeticija.com/proti_naselitvi_emigrantov_kjerkoli_v_sloveniji

  • Avatar Leon
    Leon 08:53 27.januar 2016.

    Die Presse: Teroristi se urijo tudi v Sloveniji................................Pahor: Slovenija je ena najbolj varnih držav na svetu. ..........................http://www.vecer.com/clanek/201511186158664........Slovenci smo največje ovce na svetu !

  • Avatar Leon
    Leon 08:46 27.januar 2016.

    Ugotavljam da 5 med vami ne poznajo sarkazma in povezave z znanim rekom znane osebe iz pravosodja . Ha,ha,ha,ha