Magazin > Film & Glasba & TV
126 ogledov

"Diareja je pravzaprav vsak Slovenec"

Taužentkunstler Diareja Tomaž Lavrič
Državljan Diareja. Dokumentarec o stripovskem geniju, ki se skriva tako kot njegovi liki.

Kino Šiška bo danes odstopil prostor premieri dokumentarnega filma Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič po scenariju Lore Power in v režiji Dušana Moravca, ki z izvirnimi temami in pristopom že nekaj časa dvigata raven domači produkciji dokumentarcev. "Ko sva z Dušanom sedela v montaži za najin zadnji film Drage moje tovarišice kuharice, sva že premišljevala, kaj naprej. Obema je bila najbolj všeč ideja, da posnameva filmski portret našega najuspešnejšega striparja in nadvse prodornega karikaturista Tomaža Lavriča, človeka, ki najnatančneje analizira slovensko družbeno dogajanje zadnjih 20 let. Poleg tega se nama je zdel že skrajni čas, da o njem nekdo posname film, saj si ga resnično zasluži. Pa Prešernovo nagrado tudi," se zametkov ideje spominja Lora Power, ki meni, da o Lavriču največ pove njegovo delo, pri katerem je pomembna tudi njegova (naj dodamo s(i)lovita) samotarska drža. "Brez samoukazanega izgnanstva iz javnega življenja bi težko imel potrebno distanco, ki je pri analizi politično-družbenega vsakdanjika še kako nujna, a žal pri nas tako malokrat prakticirana higiena," pravi kot avtorica, ki je o Lavriču kljub njegovi nedostopnosti spoznala nekaj novih stvari, recimo to, da rad spije vrček dobrega piva, da ima na polici obilo dobrih knjig in da mu je še vedno glavno orodje flomaster, ne pa računalnik.

Brez ilustratorja in ilustrirancev

"Mene je Lavrič, čeprav sem poznal njegov opus, s svojimi deli prav osupnil. Tako je dober, natančen, pronicljiv ter risarsko in slikarsko močan, da še kar ne verjamem, kakšnega genija imamo med sabo," pa o spoznanjih, do katerih je prišel sam, pravi Moravec, ki se mu zdi največja zanimivost filma to, da se Lavrič v njem sploh ne pojavi, zanimivo pa je tudi, da so iskali sogovornike, ki se največ pojavljajo v njegovih ilustracijah (Lojze Peterle, Dimitrij Rupel, Janez Janša), a se nihče ni odzval, medtem ko pri Pahorju sploh niso poskušali, "ker bi verjetno takoj prišel in izkoristil medij".

Lavrič: Še kar

Bomo gledalci torej dobili odgovor na vprašanje, kdo je Tomaž Lavrič? "Dvomim," meni Lavrič, ki se pojavljanju v medijih, kot pravi, izogiba zato, "da ima mir". In seveda mu zato "ni bila preveč všeč" niti ideja o dokumentarcu, čeprav mu je film "še kar". In še kar, zlasti če pride iz Lavričevih ust, niti ni tako slabo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.