Avto
144 ogledov

Digitalna Urbana še vedno le za 200 ljudi

Urbana Žurnal24 main
Aplikacija za pametne mobilnike Urbana Beta, s katero bi bilo mogoče tudi plačevati storitve LPP, še vedno ni nared za širšo javnost.

"Zaradi nestandardizirane terminalne opreme brezstičnega (NFC) validiranja na mobilnih telefonih z obstoječo zasnovo rešitve trenutno ne moremo zagotavljati zanesljivega delovanja vsem uporabnikom, zato aplikacija še ni v široki porabi," kot glavni razlog, da po letu dni plačevanje z digitalno Urbano ostaja omejeno na peščico uporabnikov, navajajo na Telekom Slovenije.

Slovenski operater je aplikacijo razvil skupaj z Ljubljanskim potniškim prometom (LPP). Lani junija so prvim tisoč uporabnikom mobilne aplikacije Urbane omogočili, da plačujejo vožnjo LPP, parkirnino na mestnih parkiriščih ali vzpenjačo na grad kar s telefonom, ki ima vgrajeno NFC brezstično tehnologijo komuniciranja med napravami. Prav tako digitalna Urbana omogoča izposojo koles v sistemu Bickelj ter storitve Mestne knjižnice Ljubljana. 

Omejeni le na en tip telefonov

Čeprav je kazalo, da bo testno obdobje končano že do konca lanskega avgusta, aplikacija pa nared za širšo množico, temu še vedno ni tako. Od decembra lani tudi ni bilo nobenega novega popravka, potem ko so imeli uporabniki prve mesece glede na poročila precejšnje težave, Urbana jim je tudi "požirala" dobroimetje.

"Bomo pa v kratkem testni skupini uporabnikov ponudili grafično in tehnično prenovljeno različico aplikacije, ki smo ji dodali precej novih funkcionalnosti, predvsem v smislu načrtovanja poti. Testiranja, ki smo jih že opravili, so zelo obetavna in če se bo delovanje izkazalo kot zanesljivo tudi tekom dodatnih testiranj, jo bomo ponudili vsem, kar je tudi naša želja," vendarle obljubljajo pri Telekomu Slovenije. Takrat jo bo lahko uporabljal kdorkoli z ustreznim telefonom, tudi tujci med obiskom Ljubljane, prav tako naj bi njeno uporabnost razširili za plačilo vstopnin v muzeje.

Po njihovih podatkih digitalno Urbano sicer redno uporablja le okoli 200 uporabnikov, ki so aplikacijo sprejeli dobro zaradi številnih funkcij in prihranku časa v primerjavi z običajnimi karticami Urbana, saj lahko dobroimetje poleg urbanomatov polnijo tudi prek Monete in to kjerkoli.

Digitalna Urbana pa deluje le na platformi Android. Apple za iphone ne dovoljuje uporabe NFC tehnologije izven nabora iOS rešitev.

andrej.leban@dezurni24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.