Slovenija
54 ogledov

Dijaki bodo spet imeli žepnino

Študenti v vrsti na referatu Nino Verdnik
Prihodnje šolsko leto štipendije še po starem. Nato bodo do njih med drugimi upravičeni študenti deficitarnih poklicev in mladoletni dijaki, štipendisti pa bodo lahko prejemali tudi več štipendij hkrati.

Danes je začel veljati nov zakon o štipendiranju, ki se bo začel uveljavljati v letu 2014. Študenti in dijaki bodo poslej upravičeni tudi do več štipendij hkrati. Če bodo dobivali kadrovsko štipendijo, bodo denimo lahko hkrati prejemali tudi državno in Zoisovo. Če bodo dobili štipendijo za deficitarne poklice, ki jo zakon uvaja na novo, jo bodo lahko kombinirali z vsemi drugimi, razen s kadrovsko. Štipendijo Ad futura bo mogoče kombinirati z vsemi drugimi.

K štipendijam tudi dodatki

Zoisova in državna štipendija poleg osnovnega zneska, ki pripada vsem izbranim kandidatom, predvideva tudi različne dodatke. Dodatek za bivanje znaša 80 evrov, razen za tiste, ki bivajo v dijaškem ali študentskem domu.

Študenti lahko za več kot 55 kreditnih točk od skupno možnih 60 ter povprečno oceno nad devet, dobijo 40 evrov na mesec v obliki dodatka za uspeh. Če bodo dobili enako število kreditov in imeli povprečne ocene nad osem, bodo na mesec prejeli 30 evrov dodatka. Če bodo imeli študenti 50 kreditov, bodo za povprečne ocene nad 9 dobili 22 evrov, za ocene nad 8 pa 17 evrov mesečno. Dijaki bodo lahko za uspeh dobili največ 40 evrov, a bodo morali za to imeti povprečje nad 4,75.

Od mladoletnih do zamejcev

Slovenci po svetu in v zamejstvu, ki se šolajo v Sloveniji, bodo upravičeni do 200 evrov štipendije na mesec. Nova štipendija za deficitarne poklice bo znašala 100 evrov na mesec, osnovna višina Zoisove pa 120 evrov za dijake in 140 za študente. Do vseh štipendij so po novem upravičeni tudi dijaki pod 18 letom.

Za pridobitev Zoisove štipendije bo po novem potreben tako poseben dosežek kot ustrezen uspeh. To v osnovni šoli pomeni povprečno oceno vsaj 4,70, v srednji šoli 4,10 in na fakulteti 8,50. Ko bodo štipendijo pridobili, bo za njeno ohranjanje dovolj ali uspeh ali izjemni dosežek. Med slednje spadajo najvišja priznanja na tekmovanjih, recenzirana umetniška dela in objavljeni znanstveni prispevki, ne pa tudi izjemni športni dosežki.

Komentarjev 2
  • maddog 07:16 18.julij 2013.

    ne nobenga ne zanima, ker ponavadi oni ki imajo 9ke nimajo nč v glavi.. raz piflarijo in ne znajo nit razmišlat.. sicer pa vidm da si ti edn unih k je studentsko zivljenje prezivel za knjigam :) your problem.. tako ...prikaži več je povsod po svetu, sicer pa veze pomenjo največ :)

  • zic 21:41 17.julij 2013.

    prav koga zanima a si meu na faksu šestke al devetke??? boli jih ko greš v službo jih prav nič ne brigajo ocene.... npr. imamo športnike študente, ki dobivajo npr. šestke, pol maš pa nekoga, ki ima 24 ur na ...prikaži več dan čas, nobenega hobija, športa ampak ima devetje...wtf..imam pa raje športnika s šestkam....logika, ki je možna le v Sloveniji!!??