Avto
82 ogledov

Dim okoli Renaulta povzročil hud zdrs delnic

Renault logo EPA
Renault se je znašel pod plazom obtožb, da že 25 let glede emisij vleče za nos potrošnike in regulatorje. Pri znamki obtožbe zanikajo, vseeno pa so utrpeli hud zdrs delnic.

Tečaj delnic francoskega avtomobilskega proizvajalca Renault po sredini novici, da je koncern več kot 25 let uporabljal "goljufive strategije" na testih za certificiranje izpustov dizelskih in bencinskih motorjev, drsi močno navzdol. Potem ko je v sredo na borzi v Parizu nazadoval za 3,7 odstotka, zdaj izgublja še dodatnih 3,45 odstotka, poročanje francoske AFP povzema STA.

Glede na v sredo povzeto poročilo francoskih preiskovalnih organov, ki so ga pridobili francoski mediji, naj bi Renault uporabljal naprave, ki so omogočale goljufanje, tako da so motorji teste uspešno prestali. Preiskovalci naj bi ugotovili velike razlike v vrednostih izpustov pri testih v laboratoriju in v realnih pogojih na cesti.
 
V Renaultu so vse navedbe kategorično zanikali, drugi mož koncerna Thierry Bollore pa je poudaril, da v Renaultu ne goljufajo in da vsi njihovi avtomobili ustrezajo zakonsko postavljenim standardom.
 
CNN dodatno poroča. da so pri znamki obtožbe označili za "neuravnotežene" in dodali, da ne uporabljajo nikakršne goljufive naprave za doseganje boljših rezultatov na testih.
 
Programsko opremo, ki je omogočala goljufanje, pa je zagotovo uporabljal nemški konkurent Volkswagen, kar so tudi priznali. Afera vključuje kar 11 milijonov vozil in ga je stala že na milijarde evrov.
 
dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 1
  • wolf.ata 22:28 16.marec 2017.

    to dela načrtno ostala konkurenca,predvsem Nemci ,da jih ne bi preveč prehiteli