Slovenija
122 ogledov

Dimnikarja boste izbrali sami

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Vlada je v državni zbor poslala predlog zakona o dimnikarskih storitvah, ki ukinja koncesijski sistem. Nov sistem naj bi zaživel januarja 2017.

V predlogu zakona o dimnikarskih storitvah je odločitev o izbiri dimnikarja prepuščena uporabnikom. Opustitev koncesij je bila predvidena že za konec leta 2015, a lani pripravljen zakon na vladi ni bil sprejet. 

Novi predlog zakona uveljavlja licenčni sistem na področju izvajanja dimnikarskih storitev. Lastniki malih kurilnih naprav bodo lahko sami izbrali dimnikarja, je povedala ministrica za okolje Irena Majcen. Takšna ureditev naj bi bila bolj prijazna do uporabnikov.

Ministrica pričakuje tudi, da bo konkurenca med izvajalci pripomogla k cenovni konkurenčnosti storitev. "Z zakonom bo predpisana tudi najvišja cena storitev. Ta ostaja enaka kot doslej, prav gotovo pa bodo nekateri v okviru možnosti tudi nekoliko popustili," je dejala.

O licencah bodo odločale upravne enote

Licence bodo dimnikarjem podeljevale in odvzemale upravne enote, veljale pa bodo za celotno državo in ne bodo časovno omejene. Lastniki malih kurilnih naprav bodo morali s seznama dimnikarskih služb, objavljenega na spletni strani okoljskega ministrstva, izbrati dimnikarsko službo, dimnikarju omogočiti pregled naprave ter odpraviti morebitne ugotovljene napake. 

Na ministrstvu načrtujejo okrepiti število okoljskih inšpektorjev, ki bodo izvajali nadzor tako pri lastnikih kurilnih naprav kot pri izvajalcih dimnikarskih storitev.

Komentarjev 1
  • dragec 21:46 26.maj 2016.

    Dimnikarji, solidarni, nekonkurenčni, nezamerljivi .....