Slovenija > Komentarji in kolumne
24 ogledov

Direktor ali berač, oba si želita enako

Nič ni bolj sladkega od misli, da bo denar prišel, ne da bi bilo treba zanj garati.

Janez Zalaznik | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Borzni nauki so enaki kot pred krizo - ne imeti vseh jajc v isti košari, v tvegane posle vlagati denar, ki ga lahko pogrešiš -, le da zdaj te nauke bistveno bolje razumemo, še posebej vsi izbrisani delničarji NKBM.

Telekom se prodaja. Cena je že in bo še zrasla. Izplača se kupiti delnice in jih nato ob prodaji ali za vsak primer malo prej prodati. Logika v osnovi drži vodo – če se bo Telekom seveda res prodal. Nekoč smo ga že prodajali, pa ga nismo prodali. Nekoč so bile delnice vredne skoraj 500 evrov, pred kratkim le 60 evrov, zdaj stanejo okrog 140 evrov. Je to prava cena? Borzni poznavalci pravijo, da je cena že špekulativna, kar pomeni, da je previsoka, če prevzema ne bo. Okrog 1.300 vlagateljev pa je v zadnjem letu, odkar se govori o prodaji Telekoma, že položilo svoje stave. Kdor je kupoval po 60 evrov, lahko že zdaj z lepim dobičkom proda, kdor je kupoval po 140, čaka in se morda trese, ko delnica kakšen dan pade, ali pa zaradi možnosti, da se zruši vlada in oblast prevzame nacionalni interes, prodaja pa pade v vodo.

Drobnjakarstvo

Pri vsej zgodbi o prodaji Telekoma pa mi je najbolj zabavno, da se nekateri mogočni direktorji v prostem času igrajo vlagatelje na borzi in kupujejo po nekaj delnic Telekoma, da bi ob morebitni prodaji ujeli nekaj sto ali nekaj tisoč evrov dobička. Najbrž vse skupaj manj, kot je njihova mesečna plača. Ali pa, če bo vse po sreči, za enega golfa. Kot kaže, sreča res ni v tem, da imaš denar, ampak v tem, da ga zaslužiš, ne da bi kaj naredil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.