Svet
180 ogledov

Direktor Zastava orožje: Puška iz Pariza je bila izvožena v ZDA

Puška AK-47, bolj znana kot Kalašnikov Shutterstock
Direktor srbskega podjetja Zastava orožje Milojko Brzaković je dejal, da je bila ena od pušk, ki je bila uporabljena v terorističnih napadih v Parizu, leta 2013 izvožena v ZDA. Zaenkrat ni jasno, kako je to orožje ponovno prispelo v Evropo.

Dodal je, da izvoz orožja iz Srbije poteka pod strogim nadzorom vlade in da bi bilo napačno Zastavo okriviti za prodajo orožja teroristom. Pojasnil je še, da se serijska številka polavtomatske puške M92, ki je bila uporabljena v terorističnih napadih 13. novembra, ujema s številko puške, ki jo je Zastava maja 2013 dobavila ameriškemu spletnemu prodajalcu orožja na Floridi. Srbsko podjetje mu vsako leto dobavi 25.000 kosov lovskega in športnega orožja.

Za najmanj sedem kosov orožja, ki so ga uporabili v pariških terorističnih napadih, so potrdili, da so bili izdelani v srbski tovarni orožja v Kragujevcu in to pred razpadom nekdanje Jugoslavije.

imitacija pištole | Avtor: PU Kranj PU Kranj

Brzaković je v zvezi s tem dejal, da je bilo vse orožje dobavljeno zakonito.

"Kos orožja je bil leta 1983 dobavljen v BiH, kos decembra 1987 v Skopje, kos leta 1988 v Golubiće pri Kninu, kos v Zagreb leta 1987," je še dejal. Pojasnil je, da je puška M92 "polavtomatska, lovska in športna" puška, ki jo je mogoče uporabiti samo za posamične strele in ne za rafalno streljanje. Dejal je še, da obstaja možnost, da je nekdo po dobavi puško predelal v avtomatsko.

"Kjerkoli so vojne, obstaja možnost za zlorabe in prikrivanje kanalov za dobavo orožja, ki tako konča tam, kjer ne bi smelo," je še dejal Brzaković.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Žurnalček 11:01 14.december 2015.

    Ne samo narobe slika puške , niso Golubići pri Kninu ampak Golubić ! Moj vojni raspored ! 3.5 km dolgo vojaško skladišče , oni pa govorijo kao o poslani eni puški. V Golubić se je pošiljalo na vagone , ne pa na komade!

  • Avatar čavez
    čavez 14:01 11.december 2015.

    Edino ceste gredo lahko pometat, fabrik nimamo več.

  • Avatar care
    care 11:36 11.december 2015.

    Predmet debate je puška M92 vi pa nalimate dve sliki puške M72.Dajte že enkrat ugasnit ta neprofesionalni Žurnal in pošljite sodelavce v fabriko za mašine delat.