Zdravje > Aktualno
25 ogledov

Direktorica bolnišnice ponudila odstop

Reanimacija Profimedias
Direktorica šempeterske bolnišnice Fikfakova je ponudila odstop. Svet zavoda ga ni sprejel.

Direktorica šempeterske bolnišnice Nataša Fikfak je zaradi smrti pri oživljanju bolnika 10. marca ponudila odstop. Svet zavoda ga ni sprejel.

Strokovni direktor murskosoboške bolnišnice in anesteziolog v projektni skupini za urgentne centre Daniel Grabar je sicer danes pojasnil, da mobilni anestezijski aparat, ki samodejno prepozna prisotnost, vrsto in mešanico anestetikov v dihalni zmesi, v reanimacijskem prostoru ni obvezen del opreme, ker je namenjen predvsem izvajanju operativnih posegov.

Ne more biti obvezen del opreme

Ob opozorilih, da bi anestezijski aparat lahko preprečil smrt v novogoriški bolnišnici, je Grabar v današnji izjavi za medije dejal, da sicer drži, da ima ob opremi, ki je nameščena v reanimacijski prostor, edino anestezijska postaja vse ustrezne senzorje za detekcijo plinov, ki se uporabljajo v medicini, in v primeru, ko priklopimo aparat, ta zazna koncentracijo plinov, ki so priklopljeni oziroma se celo v primeru, ko ni dovajanja kisika, zapre dovod plinov in sprožijo alarmi.
 

"Vendar pa anestezijski aparat nikakor ne more biti obvezen del opreme, ker je namenjen izvajanju operativnih posegov, ti pa se v reanimacijskem prostoru sila redko izvajajo in so potrebe za izvajanje anestezij, ki se izvajajo z anestezijskim aparatom, zelo ozke," je poudaril Grabar kot edini anesteziolog v projektni skupini, ki je načrtovala opremo urgentnih centrov.

Le koristna naprava, ne nepogrešljiva

Po njegovih besedah je kot anesteziolog poiskal mnenja kolegov, tudi predstojnika mariborskega univerzitetnega kliničnega centra kot vodilnega v strokovnem svetu za anestezijo, in da so s sodelavci oblikovali okvir, ki je potreben. Poleg izmenjave mnenj in številnih debat pa so zasledovali tudi strokovne smernice na tem področju, je dejal in dodal, da anestezijski aparat dejansko v osnovi ni namenjen kot detektor plinov, vsi ti senzorji so samo dodatna varnost, ki zagotavlja, da lahko ugotovijo morebitna odstopanja.

Grabar je o delovanju projektne skupine za poenotenje nakupa medicinske opreme še pojasnil, da so v njej sodelovali strokovnjaki iz bolnišnic, ki so bile zainteresirane za pridobitev opreme iz tega projekta in da so na podlagi strokovnih smernic skupaj opredelili opremo, ki sodi v okvir izvajanja urgentnega centra.

"Tudi o anestezijskem aparatu je tekla debata, kje naj bo kot koristna, ne pa kot nepogrešljiva naprava pri izvajanju postopkov oživljanja, ki se izvajajo v reanimacijskem prostoru. Dana pa je bila kot opcija, ki je ponavadi v sosednjih prostorih, zato je bilo postavljeno izhodišče, da se nabavi mobilna oziroma transportna anestezijska postaja, ki bi jo bilo možno vključiti tudi v opremo oziroma v opravljanje dejavnosti v reanimacijskem prostoru," je pojasnil Grabar.

Odločitev je bila prepuščena bolnišnici, v soboški so po njegovih besedah ta aparat namestili v reanimacijski prostor, z njim testirali vso opremo, vendar pa po dveh ali treh reanimacijah ugotovili, da ga pravzaprav ne rabijo in je bil celo moteč, zato so ga premestili v sosednji prostor, v operacijsko dvorano v neposredni bližini, tako da ga lahko premaknejo in uporabijo v reanimacijskem prostoru.

Mnenje skupine je tudi bilo, da so potrebe za uporabo anestezijskega aparata pri oživljanju sorazmerno ozke in da jih anesteziologi le redko uporabljajo. "Seveda pa ni bilo predvidenih možnih komplikacij, izhajali smo s stališča, da ko je objekt tehnično prevzet, potem je varen za uporabo vsake aparature," je izpostavil.

Napovedovanje krivca je nehvaležno

Grabar je še dodal, da so v njihovi bolnišnici kljub potrdilom o brezhibnosti še sami preizkusili vsako vtičnico in sklopko, ali deluje varno, pri tem pa analizirali tudi sestavo plinov. "Napovedovanje krivca za dogodek v novogoriški bolnišnici je sila nehvaležno, vsi, ki smo imeli opravka z opremo urgentnih centrov, pa ga silno obžalujemo in nam je nepredstavljivo, da se lahko kaj takega zgodi," je na koncu dodal Grabar.

V šempetrski bolnišnici so po neuspešnem oživljanju bolnika ugotovili, da je napeljava medicinskih plinov v enem od prostorov za reanimacijo napačna. Izvajalci del na urgenci si odgovornost podajajo, vprašanje pa je, kako so svoje delo opravili nadzorniki.

V zvezi z dogajanjem na šempetrski urgenci poteka intenzivna kriminalistična preiskava, ki gre v smeri utemeljevanja suma uradno pregonljivega kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, so sporočili s Policijske uprave (PU) Nova Gorica. Do zdaj so opravili pogovore z več osebami in zasegli določeno dokumentacijo.

Komentarjev 1
  • jakec1575 18:06 18.marec 2016.

    Stvar je sila preprosta. ko kupuješ novo stanovanje, ga pregledaš in preveriš vse stvarne napake, pred prevzemom. V tem primeru gre sicer za skirto napako. A ker gre za drugacen tip objekta in nevarno pripravo je tehnicni pregled nujen. kdor ...prikaži več je izvedel prevzem in je po zakonu odgovoren zanj, je odgovoren. Izvajalec pa je napako dolžen odpraviti brez dodatnih stroškov. Sicer pa imajo odvetnike vsi in bodo upam prisli rsnici do dna. Na ta veseli dan slovenskega športa žalosti le dejstvo, da se mora vedno nekaj zgoditi,da lahko reče nekdo: a sem ti rekel?! in pol se mogoce zacne premikati. nekdo mora umreti, da potem lahko nekdo rece, ja res si imel prav.