Slovenija
98 ogledov

"Vzdušje pa res ni odlično"

Zlatka Srdoč Majer Saša Despot
Ker odkrivajo nepravilnosti in korupcijo prejšnjega vodstva, so tarča napadov in anonimnih obtožb, pravi direktorica zavoda za zaposlovanje. Očitke, zaradi katerih je predlagana njena razrešitev, je v celoti zavrnila.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudarila generalna direktorica Zavoda RS za zaposlovanje Zlatka Srdoč Majer, je v ponedeljek od vlade prejela obvestilo o razlogih za razrešitev, na katerega se mora odzvati do četrtka.

Na zavodu v dobrem letu, odkar ga vodi, ves čas odkrivajo nepravilnosti in korupcijo, negospodarno in potratno rabo javnih sredstev, škodljive pogodbe, sporno zaposlovanje in sporne postopke javnih naročil, je poudarila v odzivu na očitke ministrstva za delo. Zato je ves čas deležna napadov in anonimnih obtožb, je prepričana.

V zvezi z očitkom o malomarnem opravljanju dolžnosti in neustreznem operativnem sodelovanju z ministrstvom je dejala, da so bili tako ona kot njeni sodelavci lani odzivni v zvezi z vsakim vprašanjem in da so bile vse zahtevane naloge na operativni ravni izpeljane v rokih.

"Prav tako smo sodelovali tudi s svetom zavoda, v katerem je šest predstavnikov vlade. Ni bilo nobenih zadržkov z naše strani," je zatrdila.

Nepravilnosti "pod preprogo" 

Po njenih besedah so zaradi ugotovitev nepravilnosti vložili že več kazenskih ovadb zoper odgovorne na zavodu in ministrstvu. "Ker se odkrivanje nepravilnosti nadaljuje, je očitno izredno močan interes, da se korupcija prikrije in pomete pod preprogo," je ocenila.

Dvomi, da gre za politično obarvano razrešitev

Generalna direktorica zavoda, ki je petletni mandat nastopila februarja lani, torej v času vlade Janeza Janše, je novinarjem naknadno pojasnila, da ne verjame, da je predlagana razrešitev politično obarvana, dopušča pa možnost, da za njo stojijo pritiski toženih delavcev.

Potrdila je še, da je zaposlenim na zavodu posredovala elektronsko pošto, s katero je preverila, ali se strinjajo z njeno vizijo oz. ali so z njo zadovoljni ali ne. Kot je zatrdila, s tem ni pritiskala nanje, izsledkov o podpori pa še nima.

Priznala je tudi, da je po začetku opravljanja funkcije zamenjala skoraj vse direktorje, "vendar na transparenten način". Anonimne očitke, da se je obdala s sodelavkami, ki na zaposlene izvajajo mobing, je zavrnila, saj da česa takega ni nikoli dopustila.

Na novinarsko vprašanje, ali je imela ob vseh omejenih notranjih zadevah sploh čas za vsebino, je odgovorila, da so ji te res vzele veliko časa, da pa si je želela začeti bolj intenzivno delati tudi na vsebini.

Tri prijave organom pregona

Zavod je sicer minuli teden pristojnim organom posredoval naznanitev suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi zoper ministrico za delo Anjo Kopač Mrak, direktorico direktorata za zaposlovanje in trg dela na ministrstvu Damjano Košir in njenega namestnika Zorana Kotolenka.

Zavod je zaradi suma nasprotja interesov Koširjevo že marca lani prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije, Srdoč Majerjeva pa je prejšnji teden ločeno zaradi suma šikaniranja na delovnem mestu prijavila tudi Kotolenka.

Ministrica: Očitki so smešni 

Ministrica za delo je prepričana, da so "obtožbe smešne". Pravi, da bi morala direktorica, če je ugotovila karkoli spornega, to prijaviti, ne pa prenašati odgovornost na nekoga drugega. "Očitno je, da je direktorica zavoda ovadbo zoper ministrico vložila prejšnji teden, potem ko je ministrica z njo opravila razgovor in je bila  seznanjena z dejstvom, da po mnenju ministrstva neustrezno vodi Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje. Odzivi in ovadbe gospe Srdoč Majer so tako namenjene zgolj preusmeritvi pozornosti in prenašanju odgovornosti za neustrezno in neuspešno delo na čelu Zavodu RS za zaposlovanje," izpostavljajo na ministrstvu.

Ministrica je poudarila, da se zaveda, da je Srdoč Majerjeva potrebovala čas za odpravo nepravilnosti iz preteklosti, zato prej ni posegla v delovanje zavoda. Po skoraj enem letu pa se po njenih ugotovitvah zavod še vedno ukvarja sam s seboj, ob tem pa se stanje slabša. Zato se Kopač Mrakova čuti odgovorna, da vladi predlaga njeno razrešitev.

Očita ji, da vodi zavod na način, ki povzroča konfliktnost, kar se kaže tudi skozi veliko število dopisov oziroma anonimnih prijav, to pa vpliva na uporabnike ter povzroča slab odnos predvsem do brezposelnih in delodajalcev. "Ministrstvo ugotavlja, da niso bili doseženi cilji nove sistemizacije, ker so obremenitve posameznih svetovalcev zaposlitve po območnih službah še vedno izredno neenakomerne, kar neposredno vpliva na njihovo učinkovitost. Obremenjujoče je tudi Končno poročilo o izredni reviziji poslovanja Zavoda RS za zaposlovanje, iz katerega izhajajo nepravilnosti pri obračunu bonitete za uporabo službenega vozila za direktorico, sklepanje pogodb z izvajalci po izvedbi del in plačilu obveznosti, nepravilnosti pri obračunu stroškov službenih potovanj, dodatkov k plači, in negospodarna poraba sredstev v zvezi s pripravo nove sistemizacije."

Tako ravnanje po mnenju ministrice ni dopustno. Kot pravi, je bilo eno leto dovolj časa, da se stvari stabilizirajo in nepravilnosti odpravijo ter da zavod začne delovati v korist uporabnikov.

Komentarjev 5
  • jaki 23:36 28.januar 2014.

    Nč bat, sem pa Slovenec z veliko začetnico

  • astibo8020 23:23 28.januar 2014.

    a ti si pa švaba al kaj?

  • jaki 18:50 28.januar 2014.

    balkanćić, velke težave imaš sam s seboj...