Svet
322 ogledov

Divji prašiči se množijo kot zajci

divji prašič Shutterstock
Na širšem območju Fukušime imajo težave z divjimi prašiči, katerih populacija se je občutno povečala v zadnjih štirih letih.

Število divjih prašičev se je od leta 2011, ko je prišlo do nesreče v jedrski elektrarni Fukušima, strmo zvišalo. Posledično je večja tudi škoda, ki jo prašiči povzročajo na poljščinah, in sicer naj bi znašala okoli 15 milijonov dolarjev letno, piše The Times.

Poročajo tudi o večjem številu napadov prašičev na ljudi. Nič nenavadnega ni, videti divjega prašiča, kako se sprehaja po ulici. 

Divji prašiči nimajo naravnih sovražnikov, zato so oblasti organizirale love na živali, da bi tako zmanjšali njihovo populacijo. Kljub nagradam, ki so jih ponudili za lov na prašiče in povečanemu številu ubitih živali, je učinek tovrstne politike omejen, saj se živali razmnožujejo hitreje. 

Znanstveniki s tamkajšnje univerze pojasnjujejo, da so divji prašiči in rakuni izkoristili prostor, ki je nastal po izselitvi ljudi iz neposredne okolice elektrarne. V zapuščenih hišah in drugih stavbah so našli zavetje in tam skrbijo za svoj zarod. 

Dokazov o tem, da bi sevanje pustilo posledice na prašičih, ni. Zaenkrat so v raziskavah opazili spremembe pri manjših živalih, kot so podgane, in pri živalih.

Komentarjev 2