Ambient
284 ogledov

Izdelajte okvir za zračne rastline

Okvir za zračne rastline Georgina Reid
Pomanjkanje prostora za rastline ne sme biti omejitev, če v domu želite zelenje. Čudovito zasaditev zračnih rastlin lahko obesite kar na steno.

Zračne rastline, imenovane tudi Tilancije, so čudovite stvari. Kot predlaga njihovo ime, so velikokrat najdene visoko v zraku, kjer rastejo popoloma brez prsti, pripete na druge rastline. Zračne rastline izvirajo iz Srednje in Južne Amerike in rastejo v vseh vrstah podnebij, od puščavskih do tropskih.

Pomanjkanje prostora za rastline torej ni omejitev za čudovito zasaditev Tilancij. Vse kar potrebujete za zadovoljen vrt je toplo ozračje, zavetrje in malo vode vsake toliko časa.

 

Svoje zračne rastline lahko na inovativen način umestite v prostor z DIY (naredi sam) okvirjem. Takole se ga naredi:

Potrebovali boste:

  • star okvir za slike. Poskrbite, da je stabilen in nepoškodovan,
  • sponke ali kratke žeblje,
  • kladivo,
  • debelo nit. V navodilih je uporabljena poliesterska nit za vezenje, ki ne razpade tako hitro kot bombažna nit, kadar je izpostavljena soncu ali dežju,
  • 3 – 5 zračnih rastlin, odvisno od velikosti okvirja.

 Zdaj pa na delo:

1. Očistite okvir in označite lokacije za žebljičke na zadnjem delu okvirja. V navodilih so označena s 5 centimetrskim razmakom, toda razdalja je lahko popolnoma poljubna, urejena ali ne.
 

 (Foto: Geogina Reid) 

2. Ko ste v okvir zabili žeblje, na konec niti naredite zanko. Začnite plesti svoj poljuben vzorec, ki pa naj bo čimbolj prepleten. Vzorec (asimetričen ali ortogonalen) naj bo odseva vaš stil.

 

3. Ko ste zadovoljni z vzorcem, zadnjo nit čimčvrsteje zavežite na žebelj in začnite vstavljati rastline v njihov novi dom. Prepletite jih z nitjo in jih čimbolj pričvrstite v okvir, ne da bi jih poškodovali.

4. Okvir obesite v dobro prezračen, a zavetrn kotiček in jih občasno poškropite z vodo.

 

Okvir za zračne rastline je najbolje obesiti na prostem, lahko pa jih obesite tudi v notranjosti, a le za kratek čas (npr. ko vas obišče tašča!). Zračne rastline namreč potrebujejo svež zrak in znotraj ne bodo zadovoljne dlje kot nekaj tednov.

Članek avtorice Georgine Reid je bil sprva objavljena na theplanthunter.com.au. Prevedeno in objavljeno z dovoljenjem.

Želite vedeti še več o vrtnarjenju na omejenem prostoru? Preberite, kako izdelati viseči ali pa miniaturni vrt.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.