Avto
237 ogledov

Anketa med vozniki dizlov potrjuje slabe obete

TDI Volkswagen
Le manjši delež tistih, ki danes vozijo dizla, bi ta tip pogona izbralo tudi v naslednjem avtu.

Afera Dieselgate je pustila močne posledice pri potrošnikih, nekdaj tako priljubljeni dizli pa izgubljajo tla pod nogami, je mogoče sklepati iz rezultatov ankete, ki jo je v Nemčiji opravilo uveljavljeno podjetje s področja raziskav javnega mnenja Forsa. 

Le 40 odstotkov današnjih lastnikov dizelskih avtomobilov je prepričanih, da bo tudi njihov naslednji avto dizel. Ostali pa pravijo, da bodo bodisi prešli na drug tip pogona bodisi še niso prepričani.

Zaradi vse strožje okoljske zakonodaje in zaradi politik, ki dizle starejših letnikov aktivno preganjajo iz velikih nemških mest, bodo po študiji specializiranega podjetja Roland Berger do leta 2030 dizelski motorji obsegali le še tretjino tržnega deleža v višjem in srednjem razredu vozil, kjer danes še močno prevladujejo. Do omenjenega leta pa naj bi že popolnoma izginili iz manjšega razreda. 

A tudi alternativa je še precej negotova, saj bo elektrifikacija prihajala po fazah, kažejo napovedi. Tako se najprej obeta rast deleža mehkih in klasičnih hibridov, vse več bo na cestah tudi priključnih hibridov. Zato tudi ne čudi, da bo tretjina vprašanih po omenjeni anketi Forse namesto dizla v prihodnjem avtu izbralo kar bencinarja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • mph 21:51 13.maj 2017.

    Ah, mi je jasno, vozil si dizla prve generacije golfa. Veš čas je šel naprej v tem času. Noro bolje vleče dober dizel, navora kolikor hočeš iz vsake brzine, v hrib tudi v 4 ali komot v 3. kjer becinar rabi 2. ....

  • evelux 20:43 13.maj 2017.

    Vožnja z traktorjem nikoli ni bila elegantna. Vožnja z dizlom je kot vožnja z traktorjem .

  • evelux 20:41 13.maj 2017.

    Hja traktor je pač traktor