Slovenija
11 ogledov

DL ni več v koaliciji

Državljanska lista
1/5
Saša Despot
"DL z današnjim dnem izstopa iz koalicije," je bil kratek predsednik stranke Gregor Virant.

"Politična kriza je nastala z dnem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije objavila svoje poročilo," je dejal. Zaradi poročila protikorupcijske komisije je DL namreč premierju Janezu Janši postavila ultimat, naj odstopi s funkcije ali vloži zaupnico, sicer bodo zapustili koalicijo.

Kot je dejal Virant, so odločitev o odhodu na svetu stranke sprejeli soglasno. "In bila je enostavna. Tisto, kar smo popolnoma upravičeno zahtevali, ni bilo izpolnjeno. DL ne izstopa zaradi kaprice ali muhavosti, ampak ker je predsednik vlade grobo kršil koalicijsko pogodbo," je pojasnil Virant. Kot opozacija bodo delovali na podlagi vsebine.

Sam ne bo več predsednik državnega zbora od ponedeljka, ministra Janez Šušteršič in Senko Pličanič pa bosta opravljala tekoče delo. Po ustavi funkcija ministru preneha z odstopom ali razrešitvijo, mora pa opravljati tekoče posle do imenovanja novega ministra. Državni zbor bo z odstopi seznanil prihodnji teden in takrat bodo začeli tudi veljati.

Šušteršič je dejal, da odločitev o odstopu ni bila enostavna, v zadnjih dneh pa da je dobil veliko pohval svojega dosedanjega dela. Janša je po njegovem mnenju izgubil zaupanje treh pomembnih koalicijskih strank.

"V to vlado sem vstopil z iskrenimi željami narediti nekaj dobrega za državljanke in državljane. Nekaj uspehov smo dosegli, z reformami  je treba nadaljevati," pa je dejal Pličanič.

Meni, da je poročilo KPK vzbudilo tolikšen dvom, da dela ni mogoče nadaljevati. Meni, da bi se moral zakon o KPK popraviti, da bi bilo v prihodnje mogoče učinkovitejše delo komisije.

Od Janše pričakujejo razumno potezo

Virant je prepričan, da je njihov odhod začetek reševanja politične krize. "DL je bila ves čas lojalna, zvesta članica koalicije. Vanjo smo vstopili predvsem zaradi gospodarskega programa," je še povedal Virant – stranka je po njegovih besedah morda v državnem zboru kdaj glasoval drugače, vendar nikoli ni kršila koalicijske pogodbe.

"Edina razumna in državotvorna poteza, da Janša preveri svoje zaupanje v parlamentu. Pričakujemo, da bo v parlament poslal vprašanje o zaupnici in s tem odprl pot predčasnim volitvam," še meni Virant.

Janša se bo odzval po seji vlade

Še preden je bila znana odločitev sveta DL o izstopu je premier Janez Janša dejal je, da bo svoje stališče sporočil jutri po seji vlade, "če bodo danes nekateri sprejeli iracionalne odločitve" Janša je ob tem povedal, da kljub nekaterim ultimatom, izrečenim v javnosti, ne on kot predsednik vlade ne SDS niso dobili od DL nobenega sporočila, "zato se nismo uradno imeli na kaj odzvati".

Erjavec: Janša izgublja živce

Po DL je zdaj na vrsti DeSUS, ki je prav tako napovedala izstop, če Janša ne bo ukrepal. Predlog izvršnega odbora bo 5. februarja obravnaval svet stranke.

"Janša očitno izgublja živce, ker se dejansko dogaja to, kar smo napovedali. Najprej se je zelo posmehljivo obnašal do napovedi zlasti treh malih koalicijskih strank, da bomo zapustili koalicijo. Sedaj, ko se to dogaja, očitno vidi, da je nastopila ura resnice," pa je danes dejal prvak DeSUS-a Karl Erjavec in se s tem odzval na Janševe navedbe, da Erjavec z izstopom izvaja politični manever ter da je to posledica rivalstva v stranki DeSUS. Po neuradnih ppodatkih naj bi 22. februraja nato odstopila  oba strankina ministra, še prej pa si želijo ratificirati pristopno pogodbo Hrvaške k Evropski uniji.

Odstop Janše so zahtevali tudi v SLS. "SLS je svoje stališče v zvezi s trenutno politično situacijo povedala že večkrat, tudi s sklepi na zadnji seji Glavnega odbora SLS, kot mnogokrat v zadnjih dneh. In na tem stališču stoji. Včeraj, danes, jutri," pa so današnji iztop DL komentirali pri SLS.

Komentarjev 24
  • gec 09:38 24.januar 2013.

    virant in jankovič bosta sestavila vlado,pa če vam je prav ali ne,kajne darko???

  • gec 09:24 24.januar 2013.

    darko a boli ko ti firer odhaja???

  • gec 09:24 24.januar 2013.

    darko a boli ko ti firer odhaja???