Šport > Nogomet
90 ogledov

Sevilla do rekordnega naslova

Carlos Bacca
1/38
EPA
Za lovoriko v Evropski ligi sta se merila Dnipro in Sevilla. Do četrte lovorike v svojem četrtem evropskem finalu so prišli Andaluzijci.

Branilka naslova Sevilla, ki je v Varšavi lovila že rekordni četrti naslov v Evropski ligi, je začela zelo napadalno in Carlos Bacca je v drugi minuti prišel do nevarnega voleja z roba kazenskega prostora, toda z levico meril daleč mimo gola. Andaluzijski strateg, sicer Bask Unai Emery, je na zelenico proti Dnipru poslal napadalno moštvo, v katerem je na položaju desnega bočnega branilca priložnost dobil eden izmed posameznikov sezone Aleix Vidal.

Še večje presenečenje je bila morda izbira kapetana Joséja Antonia Reyesa, ki je skušal svoje moštvo popeljati do novega velikega evropskega uspeha in prav Reyes je v naslednjem nevarnem napadu v šesti minuti padel v kazenskem prostoru, toda sodnik Martin Atkinson ni pokazal na belo točko.

Nato pa je kot strela z jasnega "sedel" protinapad Ukrajincev, ki so šokantno povedli - po dolgi žogi je Nikola Kalinić dobil skok na robu kazenskega prostora in v sedmi minuti zaposlil Matheusa, ki mu je po vtekanju vrnil idealno žogo, nekdanji član Hajduka pa je z glavo s strelom v tla premagal nemočnega Sergia Rica.

Andaluzijci bi kmalu odlično odgovorili, toda po izvrstni podaji Benoîta Trémoulinasa v 12. minuti je Vitolo precej osamljen sredi kazenskega prostora dolgo časa okleval in nato zadel v blok pred vratarjem Denisom Bojkom, ki so ga soigralci rešili tudi po naslednjem kotu, ko je do strela prišel Vidal.

Dnipro se je že po manj kot 20 minutah pomaknil globoko na svojo polovico z vsemi možmi. Reyesu se je ob izteku 20. minute odprlo nekaj prostora, toda gostujoči kapetan je z roba kazenskega prostora meril za las mimo bližnje vratnice Bojka. Sevilla je vedno bolj resno trkala na vrata in domačin Grzegorz Krychowiak je ostal povsem sam po predložku iz kota, po katerem je v slogu Kalinića z glavo streljal v tla, a je Bojko njegov poskus v 25. minuti uspel premeteno ustaviti na svoji levi vratnici.

Hiter preobrat, a ...

Naslednji Reyesov strel se je nekako odbil v kot, toda bojazni, da je ukrajinski gol začaran, so bile hitro pomirjene. Po še eni uigrani akcij, tokrat po kotu, je žoga prišla v sredino kazenskega prostora, kjer jo je Bacca odložil Krychowiaku, Poljakpa se je dobro znašel in mimo dveh branilcev uspel presenetiti Bojka za zasluženo izenačenje.

Španski navijači so še bolj podivjali že v enem naslednjih napadov, ko je Sevilla tekmo povsem obrnila na glavo - Reyes je s fantastično globinsko podajo našel Bacco, ki je prodrl pred Bojka, ga obšel in mirno zadel v prazno mrežo.

Ukrajinski modri so delovali povsen nemočno, toda kot pri vodilnem golu bi nenadoma spet hladnokrvno "pičili", ko si je največji zvezdnik kluba Jevgen Konopljanka v 38. minuti pripravil strel z roba kazenskega prostora, novopečeni španski A-reprezentant Rico pa je žogo s konicami prstov izbil izpod stičišča vratnice in prečke. Dnipro je nenadoma začel pritiskati in Sevilla je v obrambi nekajkrat panično reagirala, tudi sama pa bi lahko presenetila Ukrajince iz protinapada, po katerem je Vidal v 42. minuti z 20 metrov le za las meril čez prečko že premaganega Bojka.

... izjemno izenačenje

Nov hladen tuš pa je peta ekipa španske La Lige doživela tik pred polčasom, ko je Dnipro dobil priložnost s prostega strela na zelo ugodnem položaju za desničarja blizu roba kazenskega prostora, od koder je žogo elegantno prek živega zidu in v mrežo slabo odzivnega Rica poslal Ruslan Rotan.

Drugi polčas bi se za Sevillo lahko začel sanjsko, če ne bi angleški sodniki v 48. minuti dosodili komaj vidnega prepovedanega položaja Bacce, ki ga je samega pred vrati zrušil Léo Matos. Ta je zapretil tudi na drugi strani, ko se je po predložku s strani osamljen na drugi vratnici neuspešno stegoval za žogo, kasnejši poskus Konopljanke pa je zletel v blok. Emery je v 59. minuti kapetana Reyesa zamenjal s Cokejem in Sevilla je vsaj glede na postavitev postala veliko bolj podobna ekipi, ki je v polfinalu opravila s Fiorentino in Josipom Iličićem.

Bacca še drugič v polno

Eden izmed junakov številnih evropskih podvigov Seville Stéphane Mbia je bil najvišji po kotu v 64. minuti, toda Kamerunec je z ugodnega položaja v silnem naletu meril prek vrat. V 73. minuti pa so Španci vseeno povedli. Bacca je po slabem izbijanju ukrajinske obrambe ušel "ofsajd zanki" in po izvrstni podaji Vitola hladnokrvno z zunanjim delom nogometnega čevlja še drugič zatresel mrežo.

Vsega bi lahko bilo konec že 11 minut pred iztekom rednega dela tekme, ko je Bacca po podaji s strani ostal sam pred Bojkom, a ga z glavo zadel v roko in zapravil priložnost za hat-trick in zaključni udarec Ukrajincem. Kolumbijski napadalec je izvrstno priložnost zastreljal tudi po kotu, ki je sledil, ko je spet z glavo meril mimo daljše vratnice, Daniel Carriço pa žoge za las ni uspel preusmeriti proti golu. 

Prava drama se je začela odvijati v 87. minuti, ko se je Matos nenadoma zgrudil in potreboval zdravniško pomoč, a je šlo očitno le za močnejši udarec v glavo. Ob aplavzu je Brazilec zapustil zelenico. Modri so šli v zadnjo ofenzivo tako le z deseterico. Rico je lepo zdržal strel z glavo enega izmed ukrajinskih napadalcev in Španci so brez težav preživeli prve minute. Coke bi lahko predčasno končal vse dvome, toda po lepi akciji Vidala je streljal visoko čez prečko. Rico je dobil skok po eni zadnjih visokih žog v kazenski prostor in po tem, ko je poslal žogo čez nasprotno polovico s prostega strela, je Atkinson odpiskal konec tekme.

Evropska liga, finale

Dnipro : Sevilla  2:3 (2:2)
Kalinić 7., Rotan 44.; Krychowiak 28., Bacca 31., 73.

Komentarjev 1
  • enola 22:50 27.maj 2015.

    "v katerem je na položaju desnega bočnega branilca priložnost dobil eden izmed posameznikov sezone Aleix Vidal."Bravo avtor. Ti si samo njega gledal?