Svet
45 ogledov

Do 22. aprila policijska ura

Nasilje v Baltimoreu
1/5
EPA
Protestniki so jezni, ker kaže, da ni bilo pravega razloga za aretacijo, po kateri je umrl še eden v vrsti neoboroženih temnopoltih osumljencev.

V Baltimoru so na dan pogreba Freedieja Grayja, žrtve policijskega nasilja, izbruhnili hudi nemiri, zaradi katerih je guverner države Maryland Larry Logan uvedel izredne razmere. Županja Baltimora Stephanie Rawlings Blake pa je naznanila, da bo od danes naprej teden dni od 22. ure zvečer do 5. ure zjutraj veljala policijska ura.Na pogrebni slovesnosti v baptistični cerkvi se je v ponedeljek zbralo 2500 ljudi, med njimi številni ugledni borci za državljanske pravice temnopoltih, ki so ponavljali očitke, da je nekaj narobe s sistemom, ki dovoljuje ubijanje temnopoltih osumljencev.

Zažigali stavbe in se spopadali s policijo

Popoldne so skupine temnopoltih mladeničev sprožile izgrede. Zažigali so stavbe in se spopadli s policijo. Tolpe izgrednikov so tudi ropale trgovine in uničevale policijska vozila. V spopadih je bilo ranjenih 17 policistov, aretiranih je bilo najmanj 27 ljudi.

Položaj se je do večera tako poslabšal, da je županja guvernerja zaprosila za pomoč in ta je razglasil izredne razmere ter aktiviral nacionalno gardo. V Baltimore se bo tako v naslednjih dneh zgrnilo še okrog 5000 policistov iz bližnje regije.

Vzporedno z nasiljem in divjanjem so potekali tudi mirni protesti proti policijskemu nasilju. Skupina 200 protestnikov, med katerimi je bil tudi zvezni kongresnik Elijah Cummings je odkorakala proti policijski blokadi in tam pokleknila.

Obama poslal preiskovalce

O nemirih so obvestili tudi predsednika ZDA Baracka Obamo, ki je v ponedeljek gostil japonskega premierja Shinza Abeja. Nasilje je nemudoma po prisegi obsodila nova pravosodna ministrica ZDA Loretta Lynch ter napovedala, da bo v Baltimore poslala svoje preiskovalce.

Položaj bi se utegnil še poslabšati, saj je policija v Baltimoru dobila namig, da se je več sicer med seboj sprtih uličnih tolp odločilo za začasno premirje, med katerim naj bi napadale policiste.

Umrl teden dni po aretaciji

Freddie Gray je umrl 19. aprila, teden dni po aretaciji, v zaporu zaradi zlomljene hrbtenice. Šesterico policistov, vpletenih v aretacijo, so suspendirali, še vedno pa ni znano, kako je Gray utrpel poškodbo. Najverjetnejši razlog je, da se je poškodoval, medtem ko ga je neprivezanega z varnostnim pasom premetavalo po policijskem vozilu.

Protestniki so jezni, ker kaže, da ni bilo pravega razloga za aretacijo, po kateri je umrl še eden v vrsti neoboroženih temnopoltih osumljencev. Zadnji hudi nemiri so potekali lani poleti v predmestju St. Louisa, Fergusonu, kjer je belopolti policist ustrelil in ubil neoboroženega temnopoltega osumljenca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.