Slovenija
125 ogledov

Do kdaj bo še trajal toplotni obrat?

Megla in sneg Profimedias
Zaradi onesnaženeag zraka z delci PM10 je Arso razglasil oranžni alarm. Ob toplotnem obratu se bo takšno stanje zelo verjetno nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh. Spremembe se nejasno napovedujejo v začetku prihodnjega tedna.

Agencija za okolje že nekaj dni opozarja zaradi visoke onesnaženosti zraka z delci MP10. Z izjemo Primorske je za preostalo Slovenijo napovedana visoka onesnaženost, s koncentracijami delcev od 70 do 100 µg/m3. 

Za ranljive skupine, t. j. odrasle in otroke z boleznimi pljuč ter odrasle z boleznimi srca ter starejše, priporočajo zmanjšanje intenzivnejših fizičnih aktivnosti, še zlasti na prostem in še posebej, če čutijo težave. 

Delci PM10 | Avtor: Profimedias Profimedias
Opozorilo zaradi visoke onesnaženosti

"Vsak, ki občuti nelagodje, kot so vnetje oči, kašelj ali bolečine v žrelu, naj razmisli o zmanjšanju fizičnih aktivnosti, še zlasti na prostem," priporočajo pri Arso. 

Takšno stanje se bo zaradi temperaturnega obrata zelo verjetno nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh. 

Vremenoslovci sicer za danes na Primorskem in v gorah napovedujejo pretežno jasno, drugod pa oblačno vreme. "Vrh oblačnosti bo na nadmorski višini okoli 1500 metrov," pišejo pri Arso. "Burja na Primorskem bo popoldne in zvečer počasi slabela. Najvišje dnevne temperature bodo od -4 do 0, na Primorskem okoli 7 stopinj Celzija."

Jutri bo na Primorskem in v gorskem svetu pretežno jasno, burja na Primorskem bo zjutraj ponehala. V notranjosti države bo zjutraj in dopoldne še oblačno ali megleno, popoldne pa se bo postopno jasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -10 do -5, v alpskih dolinah do -13, ob morju malo pod 0, najvišje dnevne od -2 do 3, na Primorskem okoli 8 stopinj Celzija. 

Megla in sneg | Avtor: Profimedias Profimedias
V soboto in nedeljo bo precej jasno, le na jugozahodu se bo oblačnost občasno povečala. "Predvsem zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla," pišejo pri Arso. "Po nižinah bo še razmeroma mrzlo, v višinah pa bo mraz zaradi šibkega jugozahodnega vetra popuščal."

Prihodnji teden sprememba vremena?

Od nedelje do srede bomo na zahodnem obrobju območja visokega zračnega tlaka, nad Atlantikom in zahodno Evropo pa se bo obnavljal ciklon. "Kot kaže, bodo občasne vremenske motnje začele vsaj nekoliko vplivati na vreme pri nas nekje od torka ali srede dalje," pišejo pri Arso.  "Nad našimi kraji se bo zadrževala toplejša zračna masa, kot smo jo imeli sedaj in v preteklih dneh."

V nedeljo bo suho vreme, še bo temperaturni obrat, a bo oslabel. "Od ponedeljka dalje bo ozračje bolj premešano, zato bo temperatura v višjih slojih ozračja večinoma nižja kot pri tleh," še napovedujejo vremenoslovci. "Razvoj vremena je od torka dalje še precej negotov. Povečala se bo možnost za padavine, morebitna meja sneženja bo najverjetneje nekoliko nad nižinami."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • stanko75 22:28 26.januar 2017.

    Jutri bom rekel šefu da ne grem spet na teren in ostanem v pisarni. Kdo mi bo pri 60. plačal uničena pljuča, firma sigurno ne.

  • Žurnalček 19:27 26.januar 2017.

    Ha ha ha , Ljubljana skupaj z CE in MB !!! Da se niste mal zahebal , kajti v LJ ne kurimo več z drvi in kolmom !

  • dimnikar 15:50 26.januar 2017.

    Ti. Ti si nor. Ker si to naredil. Kdo pa si mislil, da je nor? Svet, ki ni statičen in se vseskozi spreminja?