Slovenija
67 ogledov

Do konca meseca gneča tudi na meji z Italijo

Mejni prehod Italija Slovenija MEJA BOBO Žurnal24 main
Italija bo med 10. in 30. majem začasno uvedla nadzor na svojih notranjih mejah, pristojne institucije že opozarjajo, da na meji pričakujte gnečo.

Zaradi vrha G7, ki bo 26. in 27. maja v Taormini na Siciliji, bo Italija med 10. in 30. majem začasno uvedla nadzor na svojih notranjih mejah.

Nadzor bodo uradno opravili na vseh vstopnih točkah na kopnem, zraku in morju, a Slovenska policija pričakuje, da bodo italijanski varnostni organi mejno kontrolo izvajali predvsem na glavnih cestnih in železniških povezavah, čeprav se bo nadzor izvajal tudi na ostalih, manj prometnih povezavah in kmetijskih prehodnih mestih. Zaradi aktivnosti italijanskih varnostnih organov na vstopnih točkah napovedujejo, da lahko pričakujemo, da bo zaradi postopkov mejne kontrole na posameznih cestnih povezavah spremenjena prometna signalizacija, možni so tudi občasni zastoji.

"V tem času lahko mejo prestopite le z veljavno osebno izkaznico ali potnim listom," so opozorili na notranjem ministrstvu, ki jih je o popolni uvedbi nadzora na notranjih mejah od 00.01 10. maja do 24.00 30. maja 2017 obvestilo Veleposlaništvo Republike Italije v Ljubljani.

Kako je z nadzorom drugje?

Poleg Italije na meji s Slovenijo nadzor že dlje časa izvaja tudi Avstrija. Evropska komisija je prejšnji teden predlagala še dodatno šestmesečno podaljšanje nadzora na nekaterih mejah v schengenskem prostoru, tudi na avstrijsko-slovenski meji, ki pa naj bi bilo zadnje.

Po zadnjih uskladitvah v Bruslju pa do daljših kolon na meji s Hrvaško naj ne bi več prihajalo. Slovenija, Hrvaška in Evropska komisija so v Bruslju namreč dosegle dogovor, da bo mogoče v primeru več kot 15-minutnega zastoja na slovensko-hrvaški meji preiti s sistematičnega na ciljno usmerjen nadzor.

Komentarjev 6
  • Plavi-mil 10:30 10.maj 2017.

    Tole je začetek konca Schengna za Slovenijo, vlada JJ nas je leta 2007 sprvila v Schengen, levica je rabila s pomočjo najbolj etičnega in moralnega nor.. Cmerarja samo 10 let, da nas je EU vrgla iz njega, pa naj še ...prikaži več kdo reče, da ti levosučni niso uničevalci Slovenije in Slovenskega naroda.

  • allstarr111 20:46 09.maj 2017.

    preobračaš besede, folk je zahteval da se zapre SLOVENSKE JUŽNE MEJE, in ne italjansko slovenske :) ampak ti prebereš pač malo po svoje knede ejga.

  • Dixon 10:34 09.maj 2017.

    Pa smo tam... Nekateri ste zahtevali zapiranje mej. Evo, pa jih imate!