Zdravje > Eko kotiček
353 ogledov

Do leta 2030 za 60 odstotkov manjša aktivnost sonca

Sneg v Bostonu EPA
Sonce bo čez petnajst let zaspalo. Njegova aktivnost se bo tako zmanjšala, da prihaja ledena doba. Gre za neresnično novico, ki je pred nekaj dnevi zajela svet in o kateri so pisali številni mediji. Zakaj se je ta novica razširila?

V medijih so se pojavili izsledki raziskave, ki naj bi pokazala, da se bo aktivnost sonca do leta 2030 močno zmanjšala in naj bi tedaj stopili v manjšo ledeno dobo. Sonce naj bi zmanjšalo svojo aktivnost za okoli 60 odstotkov, kar bi pomenilo občutno zmanjšanje temperatur na našem planetu. Kakšna pa je resnica?

Sončni cikli 

Profesorica Valentina Zharkova je na srečanju National Astromy Meeting v Llandudnu predstavila izsledke svoje raziskave, ki jo je objavila v reviji Astrophysical Journal.

V svoji raziskavi je ugotavljala in napovedovala sončne cikle, glede na dosedanja dognanja osnovni cikel delovanja Sonca traja okoli enajst let. Zadnji cikli so vse bolj šibki, tudi ta, v katerem živimo zdaj.

Zarkhova je predstavila model, ki temelji na dinamiki med dvema plastema Sonca, eni, ki je bližje površju in drugo, ki je v osrčju Sonca. Novo mirovanje sonca se bo sodeč po njihovih izračunih pojavilo med letoma 2030 in 2040. Valovanje obeh sfer bo namreč v tem času neusklajeno, zato bosta izključevali ena drugo.

Napačno razumevanje

Mediji, ki so napovedovali prihajajočo ledeno dobo, so izhajali iz prevoda članka v britanskem tabloidu. V tem članku so si manjšo aktivnost sonca za 60 odstotkov razlagali, da to pomeni toliko manj toplote na Zemlji. Če bi bilo to res, bi se nam resnično obetala ledena doba, ampak takšna s koncem sveta.

Zarkhova ni napovedovala klime na Zemlji temveč aktivnost sonca. Manjša aktivnost sonca sicer nekoliko vpliva na padec temperatur na Zemlji, a zelo malo. Zaradi tega ne moremo govoriti o ledeni dobi.

Sonce | Avtor: Reuters Reuters

Britanski znanstveniki so že pred časom govorili o tem, da bo aktivnost sonca padala do leta 2100, temperatura pa naj bi se zaradi tega znižala za samo 0,08 stopinje Celzija. Torej nobene nevarnosti za Ledeno dobo. Prav nasprotno, zaradi globalnega sgrevanja naj bi se do tedaj povprečna temperatura dvignila za 2,5 stopinje Celzija.  

Zarkhova je sicer dejala, da bi se lahko zaradi manjše aktivnosti zgodil pojav, podoben fenomenu imenovanem Maunder Effect, ki so ga zabeležili med letoma 1646 in 1715, ko je bilo sonce v zelo mirni fazi, sončne pege pa so v tem času skoraj izginile. V tistem času so bile v Londonu denimo zabeležene zelo mrzle zime, seveda pa se ne more govoriti o ledeni dobi.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2