Magazin > Odnosi in prosti čas
138 ogledov

Do letališč najdražje z avtomobilom

letališče Shutterstock
Mamljive ponudbe v zadnjem hipu za prvomajske počitnice so večinoma vezane na letališča sosednjih držav, kar pomeni, da morate ceni aranžmaja dodati ceno prevoza do letališča in nazaj ter zadevo tudi sami organizirati.

Preverili smo, koliko vas bodo okrog 1. maja stali prevozi na štiri bližnja letališča, ki so pogosto vzletna točka tovrstnih ponudb: Dunaj, München, Benetke in Milano. Primerjali smo stroške prevoza iz Ljubljane z vlakom in/ali avtobusom ter lastnim avtomobilom, pri čemer smo všteli tudi ceno enotedenskega parkiranja na letališču.

Preverili smo tudi ponudbe nizkocenovnih prevoznikov na letališča, ki se za vse destinacije lahko z malo sreče začnejo že pri nekaj deset evrih, vendar cene določa preveč dejavnikov za objektivno primerjavo, zato te cene niso vključene v pregled. Vsekakor pa pred odločitvijo za način prevoza preverite tudi to možnost.

Benetke: od 100 do 185 €

Z avtomobilom se boste do letališča Marco Polo v Benetkah in nazaj peljali za okrog 80 evrov, za teden pokritega parkirišča pa boste odšteli dodatnih 105 evrov.

Če nameravate tja z vlakom, neposredno povezavo iz Ljubljane ponuja le nočni vlak prek Beljaka, ki vas bo stal 82 evrov v obe smeri. Iz Benetk do letališča boste za povratno avtobusno vozovnico odšteli še od 15 do 20 evrov, odvisno od ponudnika.

München: od 90 do 229 €

Do Münchna se boste z lastnim prevozom pripeljali že za 90 evrov, na letališču pa bodo vaš avto en teden hranili za 49 evrov, kar je ceneje kot drugod.

Železnica ponuja povezavo iz Ljubljane z vlakom spalnikom, povratna vozovnica pa stane slabih 90 evrov.

Dunaj: od 154 do 244 €

Avtomobilsko popotovanje do Dunaja vas bo stalo 140 evrov v obe smeri, temu pa dodajte 104 evre za tedensko parkirnino.

Dobre povezave iz Ljubljane vam ponujajo Slovenske železnice, vendar so cene brez popustov kar visoke, saj boste za povratno vozovnico odšteli 150 evrov. Od mesta do letališča in nazaj lahko za dobre štiri evre hitro pridete s podzemno železnico.

Milano: 118 do 263 €

Milansko letališče je od Ljubljane kar oddaljeno, zato tudi pot tja ne bo poceni. Odšteli boste okoli 100 evrov v eno smer, parkirnina pa bo dodala 63 evrov, če prostor zakupite prek spleta, sicer 76 evrov.

Odhod z vlakom je že pravi podvig, saj neposredne povezave iz Ljubljane ni. Najprej bo treba priti do Trsta – enosmerna vozovnica za avtobus stane od 10 do 14,60 evra. Od tam naprej vas bo vlak do Milana stal 82 evrov (povratna vozovnica). Avtobus od železniške postaje do letališča in nazaj vas bo stal 16 evrov.

Rezervirajte na spletu

Veliko vozovnic ali parkirnin na letališčih lahko s predhodno rezervacijo na spletu dobite nekaj odstotkov ceneje, obenem pa si zagotovite, da vam bo parkirni prostor na voljo. Pri železniških povezavah preverite možnost popustov, predvsem če ste mlajši od 26 let, starejši od 60 let ali potujete v skupini. Ker mora včasih od rezervacije do veljavnosti vozovnice preteči nekaj dni, ne čakajte predolgo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.