Slovenija
362 ogledov

Do lokacije z SMS-sporočilom

sms telefon Anže Petkovšek
Lociranje klica v sili. Spletno orodje že uporabljajo na Finskem, Islandiji in v Švici.

Pametni lokator. Na enega izmed bavarskih centrov za obveščanje je konec novembra poklical Nemec, ki mu v mraku ni uspelo najti poti iz gozda. Lokalna reševalna služba je na njegov pametni telefon poslala SMS-sporočilo s povezavo na spletno stran. Ko je uporabnik povezavo odprl, so operaterji v klicnem centru v nekaj sekundah pridobili njegovo lokacijo in ga v eni uri našli. Šlo je za eno od prvih uspešnih rab orodja za lociranje klicev v sili Pametni lokator (Smart Locator), ki ga je v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanj razvilo ljubljansko tehnološko podjetje Xlab. Poleg Bavarske, kjer inovacijo testirajo, Pametni lokator že uporabljajo v švicarski policiji ter v klicnih centrih 112 na Finskem in Islandiji. Testirajo pa ga tudi v operativno-komunikacijskem centru slovenske policije in regijskem centru za obveščanje v Ljubljani.

Izpopolnjeno lociranje

Lokator, ki deluje v tridimenzionalnem geografskem informacijskem sistemu (3D GIS), klicatelja v nekaj sekundah locira na podlagi GPS-povezave, baznih postaj ali točk W-Fi. Njegovo delovanje je neodvisno od operaterjev in proizvajalcev telefonov. Da spletno orodje klicatelja locira, mora ta imeti vključen le prenos podatkov in lokacijske storitve. Do zdaj je bilo prek mobilnih operaterjev mogoče dobiti le približno lokacijo klicateljev, mobilna aplikacije 112, ki naj bi rešila težave, pa med uporabniki ni razširjena. Za kako velik problem gre, kažejo tudi številke, saj so stroški reševanja izgubljenih ljudi zaradi nenatančnih lokaciji v Evropi ocenjeni na skoraj štiri milijarde evrov letno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.