Magazin > Lepota & telo
100 ogledov

Dober razlog za pečen krompir

krompir Shutterstock
Škoda je, da bi krompir uvrstili na listo prepovedanih. Pečen v pečici je pravzaprav zelo zdrav.

Pečen krompir je na vrhu lestvice živil, bogatih s kalijem, ki ga telo potrebuje za pravilno delovanje vseh celic, tkiv in organov. Poleg tega kalij nevtralizira škodljive vplive natrija, skrbi pa tudi za krvni pritisk.

Ne lupite ga

V lupini se namreč skriva veliko vlaknin – en velik pečenim krompirjem zadovolji 12 odstotkov dnevnih potreb po vlakninah pri ženskah in osem odstotkov pri moških. Vlaknine poskrbijo za urejeno prebavo in učinkovito absorpcijo hranljivih snovi v telesu. In ker vsebuje tako topne kot netopne vlaknine, poskrbi za uravnavanje holesterola, pa tudi za izločanje škodljivih snovi iz telesa.

Krompirja torej iz jedilnika res ne gre črtati, poskrbite le, da ga boste uživali na zdrav način. Prednost dajte mlademu krompirju, ki ga le dobro operete in z lupino spečete v pečici. Zabelite ga le z nekaj kapljicami olivnega olja, solite, poprajte in potresite z začimbami – rožmarin in česen bosta pričarala okus mediterana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.