Svet
25 ogledov

Dobil je skrbništvo in nato ubil vseh pet svojih otrok

ameriška policija Shutterstock
Na zatožno klop je sedel Timothy Jones, ki mu sodijo za umor svojih pet otrok, njegova nekdanja soproga pa je ovadila tudi socialno službo iz Južne Karoline, češ da niso naredile nič, da bi pomagale otrokom, čeprav je bilo očitno, da jih oče zlorablja.

34-letnik je po navedbah tožilstva šel iskati otroke v vrtec, štiri od njih je nato enega za drugim zadavil, zadnjega pa pretepel do smrti.

Trupla otrok (Merah je bil star osem let, Elias sedem, Nahtahn šest, Gabriel dve, mala Abigail pa komaj eno) je nato stlačil v črne PVC vrečke in se odpravil na več sto kilometrsko vožnjo proti zvezni državi Alabama, kjer jih je odvrgel v obcestni jarek.

Tožilstvo za Jonesa zahteva smrtno kazen. Zgodba je toliko bolj nesrečna, ker bi lahko zločin preprečili. Vsaj tako trdi mama otrok, 31-letna Amber Jones, ki je zaradi tega vložila tožbo zoper socialno službo Južne Karoline.

Kolikšno odškodnino zahteva, ni znano, očita pa jim, da kljub številnim opozorilom in obiskom družine Jones, ki so nakazovali, da se lahko zgodi tragedija, niso primerno ukrepali.

Socialne službe, tako Jonesova, se glede primera niso pozanimale pri predstavnikih šole, sosedih ali varuškah. Ko so zlorabe vendarle odkrili, so se odzvali z načrti na papirju, namesto da bi dogodek prijavili pristojnim oblastem in otroke očetu odvzeli.

Socialna služba očitkov ne komentira.

Portland streljanje | Avtor: Profimedias Profimedias

V javnost pricurljale podrobnosti iz življenja družine

So pa danes, ko se je obravnava na sodišču začela, v javnost pricurljale podrobnosti dogodkov, ki so pripeljali do grozljivega zločina.

Timothy Jones, nekdanji marinec, ima zajetno policijsko kartoteko zaradi uporabe drog, zaradi izsiljevanja, vlomov in kraj, bil je tudi v zaporu. Ko je imela 19 let, se je poročil z Amber Jones, prvega otroka sta imela leta 2006, v naslednjih treh letih so se jima rodili še trije.

Leta 2011 je socialna služba začela prejemati prve prijave zaradi družine Jones. Otroci so v vrtec hodili umazani, po hiši so bile ves čas raztresene smeti, nevarna orodja dostopna malčkom. Gospodar družine je večkrat grozil, da bo ustrelil sosedovega psa.

V naslednjih dveh letih so socialni delavci družino večkrat obiskali, a kljub nasilnemu obnašanju Timothyja Jonesa niso ukrepali. Vpričo otrok je namreč večkrat grozil, da bo soprogi zlomil vrat, jo pretepal in žalil.

Jones je v naslednjih mesecih izvedel, da ima njegova žena ljubimca, nakar je z otroki vred brez soproginega dovoljenja odšel živeti k staršem v Mississippi. Ko je Jonesova o dogodku obvestila socialno službo, so jo napotili k odvetniku.

Timothy in Amber Jones sta se ločila leta 2013. V zahtevi za ločitev Jones poudarja, da je do ločitve prišlo zaradi njenega načina življenja in nezmožnosti, da bi skrbela za otroke. Poudaril je, da je otroke ponoči večkrat doma pustila same, sama pa je noč preživela pri ljubimcu.
 

Mama je bila brez službe, skrbništvo dobil oče

Amber v tistem trenutku ni imela službe, Timothy pa je bil kot inženir zaposlen v družbi Intel, kjer je zaslužil prek pet tisoč evrov mesečno. Tudi to je pripomoglo, da je otroke brez velikih težav preselil v Mississippi, saj jih je pri starših brez težav preživljal.

V postopku za skrbništvo pa je njegov zdravnik zapisal, da je g. Jones "zelo pameten in odgovoren oče, ki je zelo osredotočen na otroke."

Policijski avtomobil | Avtor: Wikimedia Wikimedia

Država je skrbništvo podelila očetu.

Tudi kot oče samohranilec je imel Jones veliko opravka s socialnimi službami. Pred dvema letoma je učiteljica prijavila primer, ko je imel eden od njegovih otrok na telesu modrico, ki je spominjala na "odtis" roke. Hčerka je v šoli povedala, da jo je oče kaznoval, zagrabil in vlekel po stanovanju. Pristojne službe niso ukrepale.

Le mesec kasneje je eden od otrok potarnal, da ga je oče davil in vrgel ob zid, vidne so bile modrice na vratu. Otroke je pretepal s pasom, če mu njihovo obnašanje ni bilo všeč, so morali delati sklece. Ko so socialni delavci spraševali o modricah, je bil odgovor vedno enak: Otroci so zelo nerodni.

Socialne službe so nato pripravile načrt, kako se bodo z razmerami soočili, a je pri tem tudi ostalo.

Poleti leta 2014 je socialne delavce spet poklical eden od učiteljev, ki je srečal otroke v trgovini. "Po vsem telesu so imeli modrice," je zapisano v poročilu. Mesec kasneje jih je poklicala tudi varuška otrok, ki je povedala, da je vstopila v hišo v trenutku, ko se je Jones lotil otroke pretepati.

Na tnalu tudi socialni delavci

Med zadnjim obiskom tik pred umori so predstavniki socialnih služb ugotovili, da je Jones enega od sinov res pretepal, otroci so bili brez hrane. Med obiskom jim je še povedal, da otrok ne namerava več poslati v šolo, ker noče, da bi učitelji prijavljali zlorabe.

Jones je otroke umoril 28. avgusta 2014. Vsi so med umiranjem trpeli, a smrt vseh bi lahko preprečili, piše v obtožnici.

Sodišče bo namreč odločalo tudi o tem, ali bi bolj učinkovito posredovanje socialnih služb pripomoglo k zaščiti otrok.

Dva meseca po umorih so svoje že povedale zvezne oblasti v ZDA. Med drugim so ugotovili, da socialni delavci, ki so se ukvarjali s primerom, niso ustrezno usposobljeni, število primerov, s katerimi se ukvarjajo, je preveliko, zaradi slabega informacijskega sistema pa sploh ne vedo, koliko je primerov zlorab otrok na terenu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • malonaokoli 07:42 30.april 2016.

    seveda, krivdo preložiti zaposlenim v institucijah, da pa norci delajo otroke, pa ni važno...mene je strah kaj vse bo prišlo čez leta iz teh malčkov ko odrasteta...kri ni voda.

  • malonaokoli 07:40 30.april 2016.

    tipičen primerek ko se najdeta skupaj dva nekompatibilna psihopata, ki ne znata uporabljati kondoma, žrtev so pa otroci ki bi imeli ob takšnih genih, zagotovo osebnostne težave...zgodba je žalostna a vendar z spokojnim rezultatom za vse ki bi lahko postali ...prikaži več njihova žrtev. Mamo pa naj sterilizirajo za vsak slučaj.

  • alibaba 19:29 29.april 2016.

    Svepovsod so isti.V Nemčiji so podobne težave z njimi.Samo da čim manj delajo in vlečejo lepe plače!